Politicieni ruşi au minimalizat luni dezvăluirile despre circuite planetare de ”optimizare fiscală” cunoscute sub numele de "Paradise Papers" şi care vizează personalităţi sau companii publice ruse, dând asigurări că totul este legal şi lipsit de motivaţi politice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aceste dezvăluiri caută să ”provoace emoţie prin formulări confuze”, consideră şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus) Konstantin Kosacev, citat de agenţia RIA Novosti.

”Paradise Papers” constituie rezultatul unei anchete a Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), din care fac parte 96 de publicaţii din 67 de ţări.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Aceste rezultate au fost obţinute prin divulgări de la cabinetul internaţional de avocatură Appleby, cu sediul în Bermude.

Potrivit acestor dezvăluiri, VTB Bank - a doua cea mai mare bancă din Rusia - vizată în prezent de sancţiuni americane, a investit în Twitter.

O filială a gigantului energetic rus Gazprom a finanţat, pe de altă parte, prin intermediul unei companii offshore, un instrument de plasament care deţinea părţi din Facebook.

Aceste două operaţiuni sunt legate de miliardarul şi investitorul rus Iuri Milner.

Aceste dezvăluiri contituie un ”text fantastic, care ţine de fantasmagorie. Atunci când lucrurle se vor decanta, ceea ce este descris aici ţine de activitatea comercială obişnuită şi legală”, a dat asigurări Kosacev.

”Aceste operaţiuni sunt prezentate practic ca un complot împotriva fundaţiilor democraţiei occidentale”, a ironizat el.

”Este vorba despre afaceri, comerţ. Asta nu are nimic a face cu politica”, a declarat la rândul său adjunctul Comisiei pentru Afaceri Internaţionale din cadrul Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) Aleksei Cepa, citat de RIA Novosti, intervievat cu privire la cele două operaţiuni.

Gigantul petrochimic rus Sibur, vizat de asemenea de "Paradise Papers", s-a declarat ”uimit de interpretarea acuzator politică în anumite publicaţii a unei activităţi comerciale obişnuite”.

Potrivit The New York Times (NYT), între proprietarii Sibur figurează Ghenadi Timcenko - un oligarh apropiat preşedintelui rus, sancţionat de Trezoreria americană după anexarea Crimeei de către Moscova - şi Kiril Şamalov - prezentat de unele publicaţii ca fiind căsătorit cu cea mai tânără fiică a lui Vladimir Putin.

Însă secretarul american al Comerţului Wilbur Ross şi-a păstrat participaţiunile într-o societate de transport maritim - Navigator Holdings -, între principalii clienţi ai căreia se află Sibur.

Sibur a anunţat că a examinat atent dacă existau restricţii asupra activităţilor sale, din cauza sancţiunilor vizându-l pe unul dintre acţionarii săi - Timcenko -, însă ”nu a găsit asemenea restricţii”.

Cotidianul de opoziţie Novaia Gazeta este singurul ziar rus care a participat la analiza dezvăluirilor "Paradise Papers".

Cotidianul a precizat că a verificat atent 13,4 milioane de documente în decurs de un an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.