Rusia a început vineri să ia măsuri de retorsiune vizând ţări europene care au decis săptămâna trecută să expulzeze diplomaţi ruşi în cazul Skripal, în cadrul celui mai important val de expulzări încrucişate de diplomaţi din Istorie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ambasadori ai multor ţări din Uniunea Europeană (UE) - între care Regatul Unit, Franţa, Germania, Italia şi Polonia - au fost convocaţi la sediul Ministerului rus de Externe, unde li s-au prezentat măsurile luate împotriva lor.

Ambasadoarea Olandei Jones-Bos a fost prima care a anunţat, ieşind din sediul diplomaţiei ruse, ce sancţiune a fost luată împotriva ţării sale.

”Doi dintre colegii mei părăsesc Moscova. Însă noi (ambasada) rămânem aici”, a declarat ea, în urma unei măsuri similare anunţate de Haga pe 20 martie.

O purtătoare de cuvânt a diplomaţiei lituaniene, Rasa Jakilaitiene, a declarat pentru AFP că ambasadorului lituanian i s-a notificat ”expulzarea a trei diplomaţi de la ambasadă”, o măsură de asemenea echivalentă celei luate de Vilnius.

Moscova a decis, de asemenea noi măsuri contra Regatului Unit, dând Londrei o lună să-şi reducă personalul diplomatic în Rusia la acelaşi număr cu cel al diplomaţilor ruşi prezenţi în regatul Unit.

La 17 martie, Moscova a anunţat deja expulzarea a 23 de diplomaţi britanici şi a dispus închiderea British Council şi a Consulatului britanic de la Sankt Petersburg.

Vineri, Rusia a respins orice responsabilitate în acest ”război diplomatic” care se înveninează.

”Nu Rusia a angajat un război diplomatic (...), nu Rusia a iniţiat un schimb de sancţiuni sau un schimb de expulzări de diplomaţi”, a declarat pentru presă un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Statele Unite au fost prima ţară care au aflat, joi seara, despre expulzarea a 60 de diplomaţi americani, ca răspuns la măsurile echivalente luate de Washington în urma otrăvirii pe 4 martie, în Regatul Unit, a unui fost agent dublu rus, Serghei Skripal, şi a fiicei sale, Iulia.

Londra impută Rusiei această otrăvire cu un agent neurotoxic, în pofida multiplelor dezminţiri ale Moscovei, care-şi clamează nevinovăţia.

Cei 60 de diplomaţi americani expulzaţi - 58 de angajaţi ai Ambasadei Statelor Unite la Moscova şi doi de la Consulatul General american la Ekaterinburg, în Ural - ”au fost declaraţi «personae non gratae» din cauza unor activităţi incompatibile cu statutul lor diplomatic” şi au o săptămână să părăsească Rusia, potrivit Ministerului rus de Externe, care a dispus totodată închiderea până sâmbătă a Consulatului General al Statelor Unite la Sankt Petersburg, în nord-vest.

”Nu există nicio justificare la reacţia rusă”, a deplâns imediat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert, care a dat asigurări că Statele Unite îşi rezervă ”dreptul de a răspunde” după examinarea diverselor ”opţiuni”.

”Noi nu suntem de acord cu această apreciere”, a reacţionat Peskov. ”Rusia a fost obligată să ia măsuri de retorsiune ca răspuns la acte inamicale şi ilegitime” ale Washingtonului, a subliniat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin ”rămâne partizanul unor bune relaţii cu toate ţările, inclusiv cu Statele Unite”, a dat asigurări Peskov.

MĂSURI IDENTICE

În total, în cadrul măsurilor de retorsiune - fără precedent - coordonate între occidentali, urmează să fie expulzaţi peste 140 de diplomaţi ruşi din Europa, America de Nord, Ucraina şi Australia.

”Pentru a restabili adevărul”, Rusia a cerut de asemenea convocarea unei ”sesiuni extraordinare” a Consiliului Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), potrivit şefului diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, care i-a îndemnat joi pe occodentali la o ”conversaţie cinstită” cu ruşii cu privire la otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale.

”Rusia doreşte o anchetă obiectivă şi imparţială”, a spus vineri Dmitri Peskov, reiterând că Moscova ”nu este categoric de acord cu acuzaţiile care o implică în acest incident”.

La Sankt Petersburg, fosta capitală imperială rusă, evacuarea mobilelor şi documentelor era în curs vineri, la Consulatul General al Statelor Unite, cu o zi înainte de închiderea misiunii, a constatat o jurnalistă AFP.

”De ce să închizi un consulat?”, se întreabă Natalia Afanasieva, în vârstă de 60 de ani, care locuieşte alături. ”Este trist ceea ce se întâmplă în acest moment în politica internaţională”, a declarat ea pentru AFP.

”Nu avem de ales, suntem insultaţi şi nu trebuie să tolerăm asta”, a dat asigurări Serghei Grigoriev, în vârstă de 38 de ani, care a trecut prin faţa clădirii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.