Secretarul american al Apărării Lloyd Austin acuză Rusia de faptul că este un ”obstacol” în calea păcii în Ucraina şi de faptul că destabilizează regiunea Mării Negre, relatează AFP.
”Îndemnăm Rusia să pună capăt ocupaţiei Crimeei şi să înceteze să prelungească Războiul din estul Ucrainei şi activităţile destabilizatoare la Marea Negră şi la frontierele ucrainene”, a declarat Lloyd Austin.
”Rusia a început acest război şi Rusia este un obstacol în calea soluţionării paşnice” a conflictului, a acuzat el în cadrul unei reuniuni, la Kiev, cu omologul său ucrainean Andrii Taran.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În Ucraina are loc, din 2014, un război cu separatişti proruşi, consideraţi ca manipulaţi de Moscova. Acest război, care a izbucnit la câteva săptămâni după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia s-a soldat cu peste 13.000 de morţi.
Lloyd Austin se află într-o vizită în regiunea Mării Negre.
El a vizitat luni Georgia, altă fostă republică sovietică care vrea, la fel ca Ucraina, să adere la NATO.
El se află miercuri în România, un stat membru NATO.
El a apreciat marţi că acest turneu este important în vederea unei consolidări a cooperării ţărilor din regiune împotriva activităţilor Rusiei.
”Această regiune rămâne crucială pentru noi”, a subliniat el, în contextul în care mai multe ţări occidentale sunt îngrijorate de un dezinteres tot mai mare al Washingtonului faţă de Bătrânul Continent, în favoarea regiunii indo-pacifice.
Ministrul ucrainean al Apărării Andrii Taran a subliniat că are încredere în americani.
”N-avem nicio îndoială faţă de susţinerea partenurului nostru strategic. Statele Unite înţeleg importanţa luptei Ucrainei pentru independenţa sa şi pentru respingerea agresiunii ruse”, a apreciat el.
Lloyd Austin a fost primit marţi de către preşedintele ucrainean Volodimir Zeleknski, care a salutat Statele Unite drept ”principalul partener al Ucrainei în domeniile securităţii şi apărării”.
”Vă mulţumesc dumneavoatră şi preşedintelui (american Joe) Biden pentru susţinerea continuă a Ucrainei şi integrităţii noastre teritoriale”, a declarat în cursul acestei reuniuni cu Austian Zelenski, citat într-un comunicat al preşedinţiei ucrainene.
La sfârşitul lui august, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi ministrul ucrainean al Apărării Andrii Taran au efectuat o vizită a Washington, unde preşedintele american Joe Biden a promis susţinerea Ucrainei împotriva Rusiei.
Zelenslki a obţinut atunci promisiunea unui ajutor militar suplimentar în valoare de 60 de milioane de dolari - inclusiv rachete antitanc.
O parte a acestui ajutor a fost livrat Ucrainei luni.
Potrivit lui Joe Biden, Statele Unite au alocat Ucrainei, începând din 2014,ajutoare forţelor armate ucrainene în valoare de cel puţin 2,5 miliarde de dolari, dintre care 400 de milioane de dolari numai în 2021.
În schimb, Washingtonul insistă ca Kievul să-şi aprofundeze serios reformele în cadrul armatei şi industriei militare - mai ales în vederea eliminării corupţiei, endemicăîn Ucraina, considerată cea maisăracă ţară din Europa.
Atingerea unui guvernanţe mai bune în Ucraina este un obiectiv susţinut de către Occident de ani de zile.
Aceste reforme au scopul să conducă la o colaborare consolidată cu NATO, la care Kievul vrea să adere, spre marea nemulţumire a Moscovei.
Însă europenii şi americanii au dat dovadă până acum, de o reticenţă faţă de o accelerare a intregrării Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.