Moscova consideră că procesul de pace din Ucraina se află în impas şi acuză Kievul că este vinovat de acest lucru, într-o ”escaladare a tensiunilor” între forţe guvernamentale ucrainene şi separatiste proruse în Donbas, în estul Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Lucrurile merg rău”, declară un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat într-un interviu acordat publicaţiei ”Argumenti i facti”, întrebat care este situaţia negocierilor de pace în ”formatul Normandia”, din care fac parte Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania.

”Nu a fost posibil să se avanseze în implementarea” acordurilor de pace de la Minsk, semnate în 2015, şi de la Paris, la sfârşitul lui 2019, apreciază el, în pofida unei reduceri drastice a confruntărilor armate în urma acestor texte, dar care nu au permis o soluţie politică.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Peskov atribuie vina preşedeintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pe care-l acuză de faptul că ”respinge total orice idee de dialog” cu separatiştii.

”Cum să soluţionezi un conflict, dacă o parte nu vrea să comunice cu cealaltă?”, denunţă Peskov.

”Observăm acum o escaladare a tensiunilor pe linia de contact. În realitate, modestele realizări de dinainte au fost şterse”, consideră reprezentantul Kremlinului.

”Tensiunile cresc şi nimeni nu vede motivul de a se reuni la cel mai înalt nivel”, apreciază el.

Un armistiţiu a fost respectat în a doua jumătate a lui 2020, însă confruntări armate s-au multiplicat începând din ianuarie, soldate cu 19 morţi în rândul militarilor ucraineni, dintre care patru au fost uciţi vineri.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îndemna, la începutul lui martie, la organizarea unui summit în ”formatul Normandia”, în vederea unei calmări a violenţelor în estul Ucrainei.

Însă Moscova consideră un astfel de summit prematur.

Rusia este considerată susţinătoarea militară, politică şi financiară a separatiştilor proruşi din Ucraina, în pofida dezminţirilor sale repetate.

Războiul din Ucraina a izbucnit în 2014, după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în urma unei revoluţii prooccidentale la Kiev. Conflictul s-a soldat cu peste 13.000 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.