Rusia acuză miercuri Ucraina de deschiderea ”unui al doilea front” în Africa, prin susţinerea unor ”grupări teroriste”, la câteva zile după ce mercenari ruşi din Wagner şi armata din Mali au suferit pierderi grele , cauzate de separatişti şi jihadişti în nordul Mali, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Incapabil să învingă Rusia pe câmpul de luptă, regimul criminal al lui Zelenski a decis să deschidă un al doilea front în Africa şi să susţină grupări teroriste în state de pe continent favorabile Moscovei”, a denunţat o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, maria Zaharova, citată de agenţia rusă de presă RIA Novosti.

ÎNFRÂNGERE GREA

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Zaharova face aceste declaraţii la mai bine de o săptămână după un atac în Mali în care zeci de combatanţi din cadrul grupării paramilitare ruse Wagner şi militari din Mali au fost ucişi, potrivit separatiştilor şi jihadiştilor.

Această înfrângere este cea mai grea înfrângere suferită de gruparea Wagner în Africa, potrivit unor analişti.

În urma acestor evenimente de o amploare fără precedent, un reprezentant al spionajului militar ucrainean (GUR), Andrii Iusov, a sugerat că Kievul le-a furnizat informaţii rebelilor pentru ca să poate ataca cu bine.

Aceste declaraţii au infuriat autorităţile din Mali, care l-au acuzat pe Andrii Iusov de faptul că a ”mărturisit astfel implicarea Ucrainei într-un atac laş, trădător şi barbar”, iar Kievul de ”susţinerea terorismului internaţional”.

ÎNTRERUPEREA RELAŢIILOR DIPLOMATICE

Mali anunţa duminică întreruperea relaţiilor sale diplomatice cu Kievul, urmat marţi de Niger, o altă ţară care s-a apropiat de Rusia după preluarea puterii de către regimuri militare ostile Occidentului.

Kievul şi-a exprimat regretul faţă de o decizie ”pripită” a Bamako, a subliniat că ”aderă necondiţionat la normele dreptului internaţional” şi că respinge ”ferm acuzaţiile Guvernului de tranziţie din Mali”.

Junta din Mali a pus capăt în 2022 unei alianţe cu Franţa şi parteneri europeni şi s-a îndreptat militar şi politic către Rusia.

Rusia şi-a intensificat eforturile diplomatice în Africa, în contextul asaltului din Ucraina în februarie 2022, cu scopul de a face concurenţă Occidentului în ţări care îi sunt în mod tradţional aliate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.