Peste 1.000 de persoane au marcat cu muzică şi dans, duminică, în curtea Preşedinţiei de la Chişinău, decizia istorică a Consiliului European de a deschide negocieri de aderare la UE cu Republica Moldova.
Preşedinta Maia Sandu şi ambasadorului UE în Moldova, Janis Mazeiks, au susţinut discursuri, apoi a urmat un program artistic, iar oamenii, veniţi cu steaguri ale UE şi ale Republicii Moldova, dar şi ale României, Italiei şi NATO, au încins hore în curtea Preşedinţiei. Pe tot parcursul evenimentului, oamenii au scandat mesaje precum: „Bravo Maia Sandu”, „Ţineţi minte trei cuvinte: Maia Sandu – preşedinte”, „Trăiască România!”, „Europa”, „Pas cu pas în Europa”, „Moldova Europeană”.
Consiliul European a decis joi, 14 decembrie 2023, să dea aviz pozitiv deschiderii negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova şi a Ucrainei la Uniunea Europeană.
Evenimentul „Sărbătorim Moldova Europeană”, anunţat de preşedinta Maia Sandu, a început la ora 14:00. În scuarul Preşedinţiei s-au adunat în jur de 1 500 de persoane, iar în mulţime au putut fi observaţi miniştrii Culturii, Afacerilor Interne, Sănătăţii şi Economiei.
În faţa intrării în clădirea Preşedinţiei a fost instalată o scenă pentru programul artistic şi discursurile oficialilor. În partea dreaptă a scenei, au fost amenajate standuri cu ceai şi vin fiert, care au au fost oferite gratis. Tot acolo a fost instalată şi o cabină foto pentru doritorii de a imortaliza momentul şi un panou, pe care oamenii au avut ocazia să lase mesaje în contextul deciziei Consiliului European. Iar în incinta Preşedinţiei au fost organizate activităţi de divertisment pentru copii, relatează NewsMaker.
În jurul orei 14:30, în scuarul Palatului prezidenţial şi-au făcut apariţia preşedinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean şi ambasadorul UE la Chişinău Janis Mazeiks. Pe parcursul evenimentului, Maia Sandu şi Dorin Recean au fost zăriţi în mulţime, în timp ce discutau şi făceau fotografii cu oamenii.
La ora 15:00, şefa statului şi ambasadorul Mazeiks au urcat pe scenă, unde au susţinut discursuri.
Maia Sandu a declarat că începerea negocierilor de aderare la UE se datorează oamenilor. „În ultimii 3 ani cred că am făcut mai mulţi paşi hotărâţi pe calea integrării europene decât în ultimii 30 de ani. Dar uşa către Uniunea Europeană ne-a fost deschisă datorită efortului, muncii tuturor oamenilor de bună-credinţă din această ţară: acelor care au luptat pentru integritatea şi independenţa Republicii Moldova, a celor care au luptat în stradă şi la vot pentru dreptate şi împotriva corupţiei, a celor care muncesc onest acasă sau în diaspora”, a spus aceasta.
Maia Sandu a subliniat că, de acum încolo, drumul spre eurointegrare depinde de societatea moldovenească. „De acum încolo, depinde în mare măsură de noi dacă drumul va fi scurt sau lung. Şi cred eu că avem două sarcini majore în faţă. Unu: să construim un stat cu adevărat european, care are grijă de cetăţenii săi, care poate să-şi protejeze cetăţenii. Şi doi: să construim o societate cu adevărat europeană, unde oamenii trăiesc în armonie, unde oamenii se respectă reciproc şi unde toţi oamenii contribuie la binele comun”, a arătat şefa statului.
Totodată, preşedinta Sandu a mulţumit statelor UE pentru decizia de a aproba începerea negocierilor de aderarea cu Moldova şi în mod special, şefa statului a mulţumit României, care sprijină parcursul european al ţării.
La rândul său, ambasadorul UE Janis Mazeiks a susţinut un discurs, pe care l-a rostit în limba română. Oficialul european i-a felicitat pe moldoveni şi a spus că liderii UE consideră că locul Moldovei este în UE. „Ştiu că aţi depus 120% efort, ca să nu existe niciun dubiu referitor la voinţa fermă a Moldovei de a adera la UE. Decizia de a începe negocierile de aderare reflectă determinarea moldovenilor, cât şi angajamentul Uniunii Europene de a-şi realiza promisiunile. Sper că acum, când este tot mai clar, că Republica Moldova va deveni membru al Uniunii Europene, integrarea europeană va fi consens naţional”, a spus el.
Ambasadorul Janis Mazeiks a atras însă atenţia că până la integrarea propriu-zisă în UE urmează „multă muncă dificilă şi multe decizii complexe”.
„Dar spre deosebire de acum doi ani, vedem că visul european al Moldovei este o realitate care prinde tot mai mult contur. Moldova este Europa, Europa este Moldova!”, încheiat ambasadorul.
După discursurile celor doi oficiali, a fost interpretată piesa „We are the champions” de Ana Cernicova, Radu Dolgan şi Pasha, acompaniaţi de National Youth Orchestra.
Evenimentul a culminat cu evoluţia Ansamblului Plăieşii şi Satoshi.
Seara, preşedinta Maia Sandu a postat pe Facebook un mesaj de mulţumire, însoţit de mai multe fotografii din timpul sărbătorii, şi i-a îndemnat în final pe moldoveni să revină de a doua zi la a-şi face fiecare datoria, cu seriozitate şi muncă multă, pentru a reuşi până la final.
„Le mulţumesc tuturor cetăţenilor care au spus, într-o singură voce, că locul Moldovei este în Uniunea Europeană. Le mulţumesc pentru că au crezut, au sperat, iar astăzi au venit în scuarul Preşedinţiei să ne bucurăm împreună de o veste extraordinară - Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova. (...) Azi am sărbătorit împreună, iar de mâine ne apucăm, din nou, de lucru. Fiecare, acolo unde se află, în Moldova sau în diasporă, la sat sau la oraş, pe băncile universităţii sau într-o întreprindere, muncind pământul sau construind spitale. Fiecare dintre noi poate face aşa încât Uniunea Europeană să fie la noi acasă. Moldova este Europa! Moldova va fi parte a Uniunii Europene!” - a transmis Maia Sandu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.