Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, a aprobat cu mai bine de un an înaintea asasinării jurnalistului critic al puterii saudite Jamal Khashoggi - o campanie secretă vizând să-i facă să tacă pe disidenţi, dezvăluie New York Times (NYT), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aceste acţiuni includeau o supraveghere, încarcerarea şi torturarea unor cetăţeni saudiţi, scrie în acest articol publicat în weekend NYT, care citează oficiali americani care au cerut protecţia anonimatului şi care au avut acces la documente aparţinând serivciilor de informaţii.

Potrivit NYT, acest ”grup saudit de intervenţie rapidă” - aşa cum îl cataloghează oficiali americani - a fost implicat în cel puţin aproximativ zece operaţiuni începând din 2017.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Anumite misiuni clandestine au fost efectuate de către membri ai comandoului care l-a ucis şi a dezmembrat corpul jurnalistului Jamal Khashoggi în octombrie 2018, la Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, ceea ce sugerează că asasinatul făcea parte dintr-o vastă campanie contra unor disidenţi, scrie ziarul, care citează oficiali şi asociaţi ai anumitor victime saudite.

Uciderea lui Jamal Khashoggi, un apropiat al ziarului The Washington Post (WP) şi un critic al Riadului, a provocat o undă de şoc în întreaga lume şi a pătat profund imaginea Arabiei Saudite.

În Statele Unite, senatori republicani au afirmat, diupă ce li s-au prezentat concluziile concluziile CIA, că nu au ”vreo îndoială” cu privire la faptul că MBS a ”ordonat” crima.

Însă Riadul dezminte ferm orice responsabilitate a lui Mohammed bin Salman, iar administraţia lui Donald Trump a anunţat clar că alianţa ”strategică” cu Arabia Saudită este, orice-ar fi, prioritară.

Între activităţile sale, grupul de intervenţie rapidă ar fi fost implicat în detenţia şi aplicarea unor rele tratamente unor activiste pentru drepturile femeilor, arestate anul trecut, potrivit NYT.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei Arabiei Saudite la Washington a dat asigurări cotidoanului că procurorul general al regatului sunnit şi Comisia saudită a Drepturilor Omului anchetează cu privire la ”acuzaţii recente”.

Arabia Saudită a cerut să fie condamnaţi la moarte cinci dintre cei 11 suspecţi acuzaţi de uciderea jurnalistului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.