Noul lider interimar al Siriei, Mohammed al-Bashir, a anunţat marţi că preia conducerea ţării ca prim-ministru interimar, cu sprijinul foştilor rebeli care l-au răsturnat de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad în urmă cu trei zile, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-un scurt discurs la televiziunea de stat, Mohammed al-Bashir, o figură puţin cunoscută în cea mai mare parte a Siriei, dar care a condus anterior o administraţie într-o mică enclavă din nord-vest controlată de rebeli, a declarat că va conduce autoritatea interimară până la 1 martie.

„Astăzi am avut o reuniune a cabinetului, care a inclus o echipă a Guvernului Salvării care lucra în Idlib şi în vecinătatea sa, precum şi guvernul regimului înlăturat”, a declarat el.

„Reuniunea a fost sub titlul de transfer al dosarelor şi instituţiilor către guvernul interimar”, a precizat el.

NOUL LIDER ESTE PUŢIN CUNOSCUT

În spatele său se aflau două steaguri: steagul verde, negru şi alb arborat de opozanţii lui Assad de-a lungul războiului civil şi un steag alb cu jurământul de credinţă islamică scris cu negru, arborat de obicei în Siria de luptătorii islamişti sunniţi, a remarcat Reuters.

CITEȘTE ȘI Reuters: Căderea lui Assad în Siria slăbeşte Iranul, dar poate alimenta insurgenţa islamistă

Noul lider interimar sirian, născut în 1983, are un profil politic redus în afara provinciei Idlib, o regiune mică şi în mare parte rurală din nord-vest unde rebelii au menţinut o administraţie în timpul lungilor ani în care liniile de front ale războiului civil din Siria au fost îngheţate.

O pagină de Facebook a administraţiei rebele afirmă că acesta are studii de inginer electrician, dar a primit ulterior o diplomă în sharia şi drept şi a deţinut diverse funcţii în domenii precum educaţia.

CITEȘTE ȘI Cine este liderul rebelilor sirieni şi ce vrea el?

PAŞI CĂTRE NORMALITATE

În capitala siriană, băncile s-au redeschis marţi pentru prima dată de la răsturnarea lui Assad. De asemenea, magazinele au fost redeschise, traficul a revenit pe şosele, muncitorii în construcţii s-au întors să repare un sens giratoriu din centrul oraşului Damasc, iar măturătorii au ieşit să măture străzile.

S-a înregistrat o scădere notabilă a numărului de bărbaţi înarmaţi pe străzi. Două surse apropiate rebelilor au declarat că luptătorilor li s-a ordonat de către comandanţi să se retragă din oraşe, iar poliţia şi forţele de securitate internă afiliate principalului grup rebel Hayat Tahrir al-Shams (HTS) să fie desfăşoare acolo.

Reconstrucţia Siriei va fi o sarcină colosală după 13 ani de război civil care a ucis sute de mii de oameni. Oraşele au fost distruse de bombardamente, zone rurale sunt depopulate, economia a fost distrusă de sancţiunile internaţionale, iar milioane de refugiaţi trăiesc încă în tabere după una dintre cele mai mari deplasări de populaţie din timpurile moderne.

Dar atmosfera din Damasc a rămas sărbătorească, refugiaţii începând să se întoarcă într-o patrie pe care nu au mai văzut-o de ani de zile.

ISRAELUL ÎNCURCĂ NOUA ADMINISTRAŢIE

Paşii către normalizare au fost făcuţi în ciuda atacurilor aeriene intense ale Israelului care au vizat baze ale armatei siriene, ale cărei forţe s-au retras în faţa avansului fulgerător al rebelilor care l-au înlăturat pe Assad.

Israelul, care a trimis forţe dincolo de graniţă într-o zonă demilitarizată în interiorul Siriei, a recunoscut marţi că trupele au ocupat, de asemenea, unele poziţii dincolo de zona tampon, deşi a negat că acestea ar fi avansat spre Damasc. Israelul a organizat raiduri aeriene asupra bazelor armatei siriene în prezent dizolvate.

Incursiunea Israelului în sud-vest şi loviturile sale aeriene asupra bazelor armatei învinse creează însă o problemă suplimentară de securitate pentru noua administraţie, deşi Israelul insistă că intervenţia sa este temporară.

După fuga lui Assad de duminică, care a pus capăt a mai mult de cinci decenii de domnie a familiei sale, trupele israeliene s-au mutat în zona tampon din interiorul Siriei, stabilită în urma războiului din Orientul Mijlociu din 1973.

Trei surse de securitate au declarat marţi că israelienii au avansat dincolo de zona demilitarizată. O sursă siriană a declarat că au ajuns în oraşul Qatana, la câţiva kilometri est de zona tampon şi la mică distanţă de aeroportul din Damasc.

Ministrul israelian al apărării, Israel Katz, a declarat că a ordonat crearea unei „zone defensive sterile” în sudul Siriei pentru a proteja Israelul de terorism.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, locotenent-colonelul Nadav Shoshani, a declarat că trupele se află în zona tampon şi în „câteva puncte suplimentare” din apropiere, aceasta fiind aparent prima recunoaştere oficială a Israelului că a depăşit zona-tampon. Shoshani a declarat, cu toate acestea, că nu a existat nicio incursiune semnificativă în Siria.

„Nu suntem implicaţi în ceea ce se întâmplă în Siria pe plan intern, nu suntem o parte în acest conflict şi nu avem alt interes decât să ne protejăm graniţele şi securitatea cetăţenilor noştri”, a declarat Shoshani.

Katz a mai spus că marina israeliană a distrus flota siriană. Surse regionale de securitate şi ofiţeri din cadrul defunctei armate siriene au descris loviturile aeriene israeliene de marţi dimineaţă ca fiind cele mai puternice de până acum, lovind instalaţii militare şi baze aeriene din întreaga Sirie şi distrugând zeci de elicoptere şi avioane.

Turcia, Egipt, Qatar şi Arabia Saudită au condamnat incursiunea israeliană.

CITEȘTE ȘI Israelul susţine că a distrus flota militară siriană şi anunţă că va înfiinţa o „zonă defensivă sterilă” în Siria

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.