Ministrul israelian de externe a confirmat joi că trupele israeliene din Gaza l-au ucis pe liderul principal al Hamas, Yahya Sinwar, unul dintre principalii artizani ai atacului de anul trecut asupra Israelului, care a declanşat războiul, relatează The Times of Israel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Presă: Israelul ştia de luni de zile că Sinwar se ascunde în Rafah, dar nu cunoştea locul exact

UPDATE - Premierul Benjamin Netanyahu a transmis un mesaj video, în reacţie la moartea liderului Hamas, cerându-le militanţilor mişcării palestiniene să-i elibereze pe ostaticii isralieni deţinuţi, dacă vor să fie cruţaţi şi să nu aibă soarta liderului lor. În acelaşi timp, Netanyahu a subliniat că războiul continuă.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
CITEȘTE ȘI Netanyahu, după uciderea lui Sinwar: Războiul nu s-a încheiat. Cei care deţin ostatici vor fi cruţaţi, dacă depun armele şi îi eliberează

UPDATE - Ministrul securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir, a ordonat consolidarea forţelor de poliţie din întreaga ţară în urma eliminării şefului Hamas, Yahya Sinwar, potrivit biroului său.

În plus, serviciul penitenciar este instruit „să acţioneze cu mână forte împotriva oricărui caz de tulburări şi de exprimare a sprijinului pentru organizaţiile teroriste de către teroriştii închişi”, a transmis un purtător de cuvânt al lui Ben Gvir.

UPDATE - Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, le-a cerut luptătorilor Hamas să se predea şi să elibereze ostaticii, în urma asasinării de către Israel a liderului Hamas, Yahya Sinwar.

„Statul Israel a făcut dreptate prin eliminarea lui Yahya Sinwar - un criminal şi un terorist josnic. Yahya Sinwar era teroristul, teroristul maestru, care a planificat şi a executat (masacrul) din 7 octombrie, în timpul căruia au fost ucişi atât de mulţi israelieni nevinovaţi - copii, femei şi bătrâni”, afirmă Gallant într-un comunicat.

„Eliminarea lui Sinwar se alătură unei lungi serii de eliminări - de la Nasrallah la liderul militar al Hamas, Muhammad Deif, şi mulţi alţii. Ne vom urmări şi ne vom elimina duşmanii”, promite Gallant.

„Sinwar a murit în timp ce dădea bir cu fugiţii. Nu a murit ca un comandant, ci ca cineva căruia îi păsa doar de el însuşi. Acesta este un mesaj clar pentru toţi duşmanii noştri - IDF va ajunge la oricine încearcă să facă rău cetăţenilor Israelului sau forţelor noastre de securitate şi vă vom aduce în faţa justiţiei”, a transmis ministrul apărării.

„Eliminarea lui Yahya Sinwar trimite un mesaj clar tuturor familiilor celor căzuţi şi familiilor ostaticilor: facem totul pentru a ajunge la cei care le-au făcut rău celor dragi vouă şi pentru a elibera ostaticii şi a-i întoarce la familiile lor. Este, de asemenea, un mesaj clar pentru locuitorii din Gaza. Omul care a adus dezastru şi moarte în Fâşia Gaza, omul care v-a făcut să suferiţi ca urmare a acţiunilor sale criminale - sfârşitul acestui om a venit. Este timpul să ieşiţi, să eliberaţi ostaticii, mâinile sus, predaţi-vă. Ieşiţi cu ostaticii, eliberaţi-i şi predaţi-vă”, a spus Gallant, adresându-se militanţilor Hamas.

„Este privilegiul meu să salut soldaţii din IDF, pe şeful Statului Major General şi pe directorul Shin Bet pentru munca lor dedicată”, încheie Gallant.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Ministrul de externe Israel Katz devine primul oficial israelian care confirmă moartea lui Sinwar, într-un mesaj adresat omologilor străini.

„Criminalul în masă Yahya Sinwar, care este responsabil pentru masacrul şi atrocităţile din 7 octombrie, a fost ucis astăzi de soldaţii IDF”, spune Katz, potrivit biroului său. „Aceasta este o mare realizare militară şi morală pentru Israel şi o victorie pentru întreaga lume liberă împotriva axei malefice a islamului radical condusă de Iran”, continuă el.

Katz spune că uciderea lui Sinwar „creează o posibilitate” de a elibera ostaticii imediat şi de a crea o Fâşie Gaza liberă de Hamas şi de controlul iranian. „Israelul are nevoie de sprijinul şi asistenţa dumneavoastră acum mai mult ca niciodată pentru a avansa împreună cu aceste obiective importante”, pledează Katz pe lângă zecile de omologi din întreaga lume.

Într-un comunicat comun, armata israeliană (IDF) şi Shin Bet, serviciul de informaţii interne, au anunţat, la rândul lor, că liderul Hamas Yahya Sinwar a fost ucis.

„Activităţile recente ale IDF şi Shin Bet au redus zona de operaţiuni a lui Sinwar, ducând în cele din urmă la moartea sa”, se spune în comunicat.

În ultimele săptămâni, Divizia 162 şi Divizia Gaza au desfăşurat operaţiuni în Gaza, în zone în care informaţiile indicau faptul că se ascund oficiali Hamas de rang înalt.

O forţă din cadrul Brigăzii 828 Bislamach a ucis trei terorişti, iar unul dintre aceştia a fost identificat astăzi drept Sinwar, precizează comunicatul comun al IDF şi Shin Beth.

Anterior, armata israeliană anunţase joi că verifică dacă l-a ucis pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, după ce a vizat trei militanţi în Gaza.

Sinwar este principalul arhitect al atacului din 7 octombrie 2023 asupra Israelului. Decesul său este de natură să amplifice tensiunile unui conflict mai amplu în Orientul Mijlociu. Este cel mai important lider eliminat de Israel după moartea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.