Mişcarea Houthi a ameninţat cu ”un răspuns puternic şi eficient”, după ce Statele Unite au desfăşurat peste noapte un nou atac în Yemen, intensificând şi mai mult tensiunile, deoarece Washingtonul promite că va proteja transportul maritim de atacurile grupurilor aliniate Iranului, transmite Reuters.
Atacurile americane s-au adăugat îngrijorărilor cu privire la escaladarea conflictului care s-a răspândit în regiune de când gruparea militantă palestiniană Hamas şi Israelul au intrat în război, aliaţii Iranului intrând în luptă şi din Liban, Siria şi Irak.
Cel mai recent atac, despre care Statele Unite au spus că a lovit un centru radar, a venit la o zi după zeci de lovituri americane şi britanice asupra facilităţilor Houthi din Yemen.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Acest nou atac va primia un răspuns ferm, puternic şi eficient”, a declarat Nasruldeen Amer, purtătorul de cuvânt al Houthi, pentru Al Jazeera, adăugând că nu au fost răniţi sau ”daune materiale”.
Mohammed Abdulsalam, un alt purtător de cuvânt al Houthi, a declarat pentru Reuters că atacurile, inclusiv cel din timpul nopţii, care a lovit o bază militară din Sanaa, nu au avut un impact semnificativ asupra capacităţii grupului de a împiedica trecerea navelor afiliate Israelului prin Marea Roşie şi Marea Arabiei.
Pentagonul a declarat vineri că atacurile SUA şi Marii Britanii au avut ”efecte bune”.
Houthii spun că campania lor maritimă urmăreşte să sprijine palestinienii aflaţi sub asediu şi atac israelian în Gaza, care este condusă de organizaţia Hamas, susţinută de Iran.
Multe dintre navele pe care le-au atacat nu aveau nicio legătură cunoscută cu Israelul.
Grupul, care controlează Sanaa şi o mare parte din vestul şi nordul Yemenului, a lansat, de asemenea, drone şi rachete în susul Mării Roşii, spre Israel.
Distrugătorul de rachete ghidate Carney a folosit rachete Tomahawk în atacul ulterior de sâmbătă dimineaţa, ora locală, ”pentru a degrada capacitatea Houthiilor de a ataca nave maritime, inclusiv nave comerciale”, a declarat Comandamentul Central al SUA într-un comunicat pe X, fosta Twitter.
La Sanaa, angajatul guvernamental Mohammed Samei a spus că atacurile au fost un act de ”agresiune brutală” şi au marcat o nouă etapă a războiului pe care Yemenul l-a îndurat timp de 10 ani.
Hussein Kabsi, un angajat guvernamental pensionar, a spus că sprijinirea palestinienilor este o ”datorie religioasă şi morală”.
”Poziţia noastră este neclintită, vom (continua) să fim alături de fraţii noştri din Palestina şi Gaza până la victorie şi până când toată pământul palestinian va fi eliberat – nu doar Gaza”, a spus el.
Vineri, sute de mii de oameni s-au adunat la Sanaa, scandând sloganuri care denunţau Israelul şi Statele Unite ale Americii, arată imaginile difuzate de televiziunea Houthis Al-Masirah.
Chiar dacă liderii Houthi au jurat răzbunare, preşedintele american Joe Biden a avertizat vineri că ar putea ordona mai multe lovituri dacă nu opresc atacurile lor asupra navelor comerciale şi militare pe una dintre căile navigabile cele mai vitale din punct de vedere economic din lume.
”Ne vom asigura că răspundem membrilor Houthi, dacă vor continua acest comportament scandalos”, a spus Biden reporterilor.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că loviturile iniţiale au vizat capacitatea Houthiilor de a stoca, lansa şi ghida rachete sau drone, pe care grupul le-a folosit pentru a ameninţa transportul. El a spus că Washingtonul nu este interesat de un război cu Yemen.
Reprezentanţii Houthi au spus că cinci luptători au fost ucişi în loviturile iniţiale.
Biden, a cărui administraţie a scos Houthi de pe lista Departamentului de Stat a ”organizaţiilor teroriste străine”, în 2021, a fost întrebat de reporteri dacă consideră că termenul ”terorist” descrie mişcarea acum.
”Cred că sunt”, a spus el.
Criza Mării Roşii s-a adăugat la răspândirea conflictului în Orientul Mijlociu, de când militanţii Hamas au făcut ravagii în sudul Israelului pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de oameni şi luând 240 de ostatici.
Israelul a răspuns prin distrugerea unor mari secţiuni din Gaza, pentru a încerca să anihileze Hamas.
Un total de 23.843 de palestinieni au fost ucişi în atacurile israeliene asupra enclavei, începând cu 7 octombrie, a anunţat sâmbătă Ministerul Sănătăţii din Gaza, într-un comunicat.
Vineri, la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, ambasadorul SUA Linda Thomas-Greenfield a apărat atacurile din Yemen, spunând că acestea au scopul de ”a perturba şi degrada capacitatea Houthi de a continua atacurile nesăbuite împotriva navelor şi a navelor comerciale”.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat că SUA şi Marea Britanie ”au declanşat de unii singuiă o răspândire a conflictului (din Gaza) în întreaga regiune”.
Preţul ţiţeiului Brent a crescut vineri cu peste 2 dolari, din cauza îngrijorării că aprovizionarea ar putea fi întreruptă, dar ulterior a cedat jumătate din câştig.
Datele de urmărire a navelor comerciale au arătat că cel puţin nouă petroliere au oprit sau au deviat din Marea Roşie.
Statele Unite şi unii aliaţi au trimis o forţă operativă navală în decembrie, iar în ultimele zile s-a înregistrat o escaladare tot mai mare.
Marţi, Statele Unite şi Marea Britanie au doborât 21 de rachete şi drone.
Un înalt oficial american a acuzat Teheranul că a oferit grupului yemenit capacităţi militare şi informaţii pentru a-şi duce atacurile.
Iranul a condamnat atacurile, dar până acum nu a existat niciun semn că Iranul doreşte un conflict direct.
Atacurile Houthi au forţat navele comerciale să îşi devieze traseele pe o rută mai costisitoare în jurul Africii, creând îngrijorare cu privire la o nouă criză de inflaţie şi întreruperea lanţului de aprovizionare.
Tarifele de expediere a containerelor pentru rutele globale cheie au crescut în această săptămână.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.