Preşedinta Universităţii Columbia, Minouche Shafik, şi-a anunţat miercuri demisia, invocând „perioada de criză” din primăvară, când campusul new-yorkez a fost epicentrul protestelor studenţeşti împotriva războiului din Gaza şi al controverselor legate de o creştere a antisemitismului, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Plecarea cu efect imediat a acestei economiste americane de origine egipteană, pe care a anunţat-o într-o scrisoare adresată comunităţii didactice şi studenţeşti, este o surpriză în măsura în care ea a scăpat de valul de demisii din iarna trecută ale omologilor săi de la Universitatea Pennsylvania, Elizabeth Magill, şi Harvard, Claudine Gay.

"Fac acest anunţ acum pentru ca noua conducere să fie în funcţie înainte de începerea semestrului viitor”, a scris Shafik într-un e-mail obţinut de AFP.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

"Aceasta a fost o perioadă de criză în timpul căreia a fost dificil să depăşim opiniile divergente din cadrul comunităţii noastre", a spus ea.

Ea a semnalat "ameninţări", "insulte" şi chiar "maltratări" la adresa sa, a "colegilor" şi a "studenţilor", şi a "decis" că "demisia sa va permite Columbia să facă faţă mai bine provocărilor viitoare".

"Trebuie să facem cu toţii tot ce ne stă în putere pentru a rezista forţelor de polarizare", a implorat fostul preşedinte al Universităţii Columbia.

Universitatea pe care a condus-o din iulie 2023 a fost una dintre primele care s-au mobilizat la începutul războiului Israelului împotriva Hamas în Fâşia Gaza, ca răspuns la atacul sângeros al mişcării palestiniene pe teritoriul său, la 7 octombrie.

În aprilie, Universitatea Columbia a fost vârful de lance al demonstraţiilor şi ocupării campusurilor din Statele Unite, amintind de mişcarea împotriva războiului din Vietnam din 1968.

La 30 aprilie, la cererea lui Shafik, poliţia din New York a dislocat câteva zeci de activişti şi studenţi, iar marea ceremonie de absolvire a fost anulată.

La începutul lunii iulie, trei administratori de la Columbia au fost concediaţi pentru mesaje text schimbate în cadrul unui forum public în luna mai, despre care presa conservatoare a relatat că dezvăluiau "vechi prejudecăţi antisemite", potrivit preşedintelui.

Înaintea începerii anului universitar peste câteva săptămâni, Columbia a anunţat vineri că va restricţiona accesul publicului în campusul său imens şi plin de copaci din nordul Manhattanului.

Această universitate privată, cu un buget colosal finanţat de donatori şi de mari corporaţii, inclusiv unele care au legături cu Israelul, găzduieşte zeci de mii de studenţi şi profesori.

Preşedinţia a fost acuzată că nu a luptat suficient de ferm împotriva comentariilor sau actelor care vizează studenţii evrei, dar şi că a avut o mână prea dură împotriva micilor grupuri pro-palestiniene.

Shafik a fost audiată de Congres iarna trecută, alături de alţi preşedinţi de universităţi, dreapta republicană acuzându-i că nu au fost suficient de fermi şi fără echivoc în faţa creşterii antisemitismului în campusuri.

Liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, Mike Johnson, care a venit la Columbia în plină criză pentru a denunţa "terorismul" manifestaţiilor, a salutat miercuri seară, într-o declaraţie, plecarea lui Shafik.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.