Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat sâmbătă că a discutat cu omologul său chinez despre perspectivele de pace în războiul de aproape doi ani al Ucrainei cu Rusia, ca parte a unei încercări de lungă durată de a consolida relaţiile cu Beijingul, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”M-am întâlnit cu omologul meu chinez Wang Yi pentru a discuta despre relaţiile bilaterale, comerţul şi necesitatea de a restabili o pace justă şi durabilă în Ucraina”, a scris Kuleba pe X, fosta Twitter, despre discuţiile lor de la Conferinţa de securitate de la München.

Kuleba a spus că a discutat despre planurile Ucrainei de a organiza un summit global pentru pace, pe care Elveţia a fost de acord să-l susţină.

Cei doi miniştri, a spus el, ”au convenit asupra necesităţii de a menţine contactele dintre Ucraina şi China la toate nivelurile şi de a ne continua dialogul”.

China a participat la cel puţin una dintre reuniunile pregătitoare care au avut loc în aşteptarea unui astfel de summit.

Ministerul chinez de Externe nu a publicat încă detalii despre discuţiile lui Wang cu Kuleba. Dar, în declaraţiile sale publice la conferinţă, Wang a spus că China a persistat în promovarea discuţiilor de pace şi în a juca un rol pozitiv în restabilirea păcii, potrivit unui comunicat al ministerului publicat duminică.

Ucraina a încercat să îşi îmbunătăţească legăturile cu Beijingul şi să aducă China la dispoziţie pentru planul de pace în 10 puncte al Kievului, care se concentrează pe retragerea trupelor ruse din teritoriul ocupat, restabilirea graniţelor post-sovietice din 1991 şi un cadru care Moscova să dea socoteală pentru acţiunile sale.

China, care a urmărit ”un parteneriat strategic” cu Rusia, a propus anul trecut un plan de pace propriu, cerând încetarea focului, negocieri şi încetarea sancţiunilor împotriva Rusiei. Dar planul a făcut puţin progres.

Ucraina a făcut, de asemenea, eforturi pentru a obţine sprijin pentru campania sa diplomatică din partea naţiunilor din Africa şi din alte părţi din Sudul Global, unde Rusia beneficiază de legături de lungă durată, care datează din epoca sovietică.

”China nu este creatorul crizei din Ucraina şi nici nu este parte implicată, dar nu am urmărit doar ”focul” de pe cealaltă parte şi nici nu am profitat de oportunitatea de a beneficia (de pe urma situaţiei)”, a spus Wang la conferinţă, potrivit declaraţiei ministerului.

China a insistat să-şi menţină politica de lungă durată de neamestec în afacerile interne ale altor ţări. Dar, în acelaşi timp, a încercat să se înfăţişeze ca o naţiune majoră responsabilă, făcând eforturi pentru dialog pentru a rezolva problemele globale.

Negocierile cu Ucraina ar trebui să reia cât mai curând posibil pentru a reduce pierderile de ambele părţi, a spus Wang în cadrul conferinţei.

”Atâta timp cât există încă o licărire de speranţă pentru pace, nu ne vom da bătuţi”, a spus el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.