Ministrul adjunct însărcinat cu Ordinea Publică şi Protecţia Cetăţenilor Nikos Toskas a fost demis vineri, în urma incendiului produs în 23 iulie, la est de Atena, şi soldat cu 88 de morţi, a anunţat biroul premierului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Premierul a acceptat demisia domnului Toskas”, au anunţat serviciile lui Alexis Tsipras într-un comunicat.

Guvernul a fost criticat de către opoziţie din cauza modului în care puterile publice au gestionat catastrofa. Opoziţia a cerut demisia celor care se fac vinovaţi de acest lucru.

Toskas a anunţat săptămâna trecută că i-a prezentat demisia sa lui Tsipras, dar că acesta a refuzat-o.

Într-un scurt comunicat, serviciile premierului anunţă că Tspras a acceptat demisia în cursul ”unei scurte reuniuni” cu Toskas, în care i-a ”mulţumit pentru cooperarea în toţi aceşti ani”.

Atribuţiile privind Protecţia Civilă au fost trasferate minisrului de Interne Panos Skourletis.

Asupra lui Tsipras se exercită presiuni de săptămâna trecută, după ce premierul a recunoscut ”responsabilitatea politică” în legătură cu teribilul incendiu, care s-a extins foarte rapid de pe un deal ce domină oraşul Mati în localitate, construită în mare parte într-o pădure de pini.

Lui Tsipras i s-a reproşat faptul că nu a impus nicio sancţiune.

Bilanţul, care depşea 90 de morţi, a fost revizuit vineri în scădere la 88 de morţi, un dipărut şi 40 de persoane spitalizate - între care nouă în stare critică.

Partide din opoziţie au insistat că Guvernul nu a avertizat în mod sificient populaţia cu privire la pericol, în contextul în care rafale de vânt foarte violente suflau de la vest şi nu a dat suficiente dispoziţii în vederea unei eventuale evacuări.

Ele l-au acuzat, de asemenea, că a încercat să ascundă, timp de mai multe ore, amploarea dezastrului.

Ultima persoană care a murit din cauza rănilor, vineri, este o tânără de 36 de ani care şi-a pierdut bebeluşul, în vârstă de şase luni, în incendiu şi al cărei soţ este unul dintre pompierii mobilizaţi în acea zi să lupte împotriva flăcărilor.

Cele mai multe dintre victime au murit carbonizate, asfixiate sau înecate în timp ce încercau să fugă de flăcări pe mare.

În zilele care au urmat, poliţia şi pompierii - două servicii aflate în responsabilitatea lui Toskas - şi-au pasat între ele responsabilitatea lipsurilor din acea seară.

În afară de oroarea faptelor, toată această situaţie politică a devenit dificilă pentru Tsipras, în contextul în care premierul putea să spere să iasă cu mare pompă, pe 20 august, din opt ani de planuri de ajutorare a Greciei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.