Ministrul de Externe britanic, Boris Johnson, i-a spus liderului Myanmarului, Aung San Suu Kyi că trebuie să permită agenţiei de refugiaţi a ONU să supervizeze întoarcerea în ţară a refugiaţilor Rohingya, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Johnson a declarat că nu a mai văzut niciodată o situaţie atât de dramatică precum casele carbonizate din satele în care locuiesc cei din minoritatea Rohingya, după ce a vizitat tabere de refugiaţi din Bangladesh şi nordul statului Rakhine din Myanmar.

În cadrul întâlnirii cu Aung San Suu Kyi, liderul de facto al Myanmarului, Johnson a subliniat că este esenţial ca refugiaţii să se simtă în siguranţă atunci când se vor întoarce acasă şi că acest proces trebuie supervizat de agenţia de refugiaţi a ONU (UNHCR).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

De asemenea, Johnson a vorbit şi despre cazul celor doi jurnalişti de la Reuters care au fost reţinuţi după ce au investigat un masacru în regiunea Rakhine.

Ministrul de externe britanic a  povestit cum a văzut case arse şi bunuri lăsate în urmă timpul turului de trei ore cu elicopterul, lucruri care l-au afectat teribil.

Johnson a declarat că s-a întâlnit cu săteni înspăimântaţi care au refuzat să spună cine le-a ars casele şi a precizat că nu este de acord cu ce au spus oficialii din Myanmar, care au dat vina chiar pe săteni pentru pagubele produse.

De asemenea, Johnson susţine că nu crede afirmaţiile oficialilor din Myanmar care au declarat că refugiaţii nu s-au întors în ţară pentru că nu au fost lăsaţi de autorităţile din Bangladesh.

Peste un milion de refugiaţi Rohingya au fugit din ţară din cauza violenţei armatei din Myanmar.

„Am văzut foarte multă frică atât în taberele din Bangladesh cât şi în sătenii care au rămas aici. Autorităţile din Myanmar trebuie să colaboreze cu agenţiile internaţionale pentru a se asigura că oamenii pot veni cu încredere înapoi în Myanmar”, a spus Johnson.

Guvernul britanic a comunicat că întâlnirea dintre Johnson şi Aung San Suu Kyi a fost una pozitivă şi constructivă.

Aung San Suu Kyi a declarat că informaţiile despre violenţe împotriva minorităţii Rohingya au fost exagerate şi i-a acuzat pe cei care au făcut aceste exagerări că au motivaţii ascunse. Chiar dacă cei doi nu au căzut de acord în privinţa cauzei violenţelor, o sursă din guvern a declarat că britanicii încă speră că pot colabora cu Myanmar pentru găsirea unei soluţii.

„Am vorbit cu ea despre toate provocările cu care se confruntă Myanmar. I-am povestit ce am văzut atunci când am vizitat refugiaţii Rohingya din Bangladesh şi mi-am exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte viitorul lor. Am încurajat-o pentru eforturile de a implementa o pace la nivel naţional ce ar încheia un conflict vechi de 70 de ani”, a declarat Johnson.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.