Olanda şi Danemarca au declarat că vor oferi avioane de luptă F-16 Ucrainei, un anunţ mult aşteptat, care a venit duminică şi despre care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că va fi o motivaţie importantă pentru forţele ţării sale, care sunt implicate într-o contraofensivă dificilă împotriva Rusiei, relatează Associated Press.
Calendarul de livrare a avioanelor depinde de cât de repede sunt pregătite echipajele şi infrastructura ucrainene pentru puternicele avioane de fabricaţie americană, i-a spus premierul olandez Mark Rutte lui Zelenski, în timp ce vizitau o bază aeriană olandeză.
Ucraina pleda de mult timp pentru acest avion de luptă sofisticat care să-i ofere un avantaj în luptă. Kievul a lansat recent o contraofensivă mult aşteptată împotriva forţelor Kremlinului, dar fără acoperire aeriană, punându-şi trupele în bătaia aviaţiei şi artileriei ruseşti.
Zelenski a salutat anunţul ''istoric'' şi l-a lăudat pe premierul demisionar Mark Rutte pentru că a făcut din Olanda prima ţară care oferă avioanele. Anunţul a fost făcut la câteva minute după ce cei doi lideri au inspectat două avioane F-16 parcate într-un hangar la baza aeriană din oraşul Eindhoven din sudul ţării.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
ZELENSKI MENŢIONEAZĂ 42 DE AVIOANE, OLANDA ŞI DANEMARCA SE FERESC SĂ FURNIZEZE CIFRE
"Sunt mândru că Danemarca, împreună cu Olanda, va dona avioane de luptă F-16 pentru lupta pentru libertate a Ucrainei împotriva Rusiei şi a agresiunii sale fără sens. Sprijinul Danemarcei pentru Ucraina este de neclintit, iar prin donarea avioanelor F-16, Danemarca este acum o deschizătoare de drumuri", a declarat la scurt timp şi ministrul danez al apărării, Jakob Ellemann-Jensen, într-un comunicat.
Zelenski a scris pe canalul său de Telegram că Ucraina va primi 42 de avioane, dar Olanda şi Danemarca, într-o declaraţie comună în care au anunţat livrările, nu au precizat numărul acestora.
Rutte a declarat că Olanda are 42 de avioane, dar a precizat că unele dintre ele vor fi necesare în scopuri de antrenament.
De asemenea, nu s-a precizat nici când aparatele îşi vor lua zborul spre Ucraina, dar Rutte a spus că speră că va fi în curând.
"Avioanele F-16 nu vor ajuta imediat acum la efortul de război. Este oricum un angajament pe termen lung din partea Olandei", a declarat liderul olandez. "Vrem ca ele să fie active şi operaţionale cât mai curând posibil. Nu în următoarea lună, asta este imposibil, dar sperăm că în curând după aceea", a comentat el.
PILOŢII UCRAINENI SE VOR ANTRENA ŞI ÎN ROMÂNIA
Zelenski a spus că anunţul reprezintă un mesaj puternic pentru forţele sale. ''F16 va da cu siguranţă o nouă energie, încredere şi motivaţie luptătorilor şi civililor. Sunt sigur că va aduce noi rezultate pentru Ucraina şi întreaga Europă'', a declarat el.
Guvernele olandez şi danez sunt de asemenea implicate într-o coaliţie care lucrează la instruirea piloţilor ucraineni pentru a putea manevra avioanele de luptă avansate. Zelenski a refuzat să spună câţi piloţi ucraineni vor fi instruiţi în Danemarca şi, ulterior, în România, invocând motive de securitate. Cu toate acestea, Danemarca a declarat vineri că antrenamentele încep în această lună, în timp ce ministrul ucrainean al apărării a declarat sâmbătă într-un interviu la televiziunea ucraineană că pregătirea piloţilor a început deja, dar nu a dat detalii despre loc şi numărul forţelor implicate.
Oficialii au declarat anterior că piloţii ucraineni vor avea nevoie de şase până la opt luni de pregătire.
Vineri, Olanda şi Danemarca au declarat că SUA le-au autorizat să livreze Ucrainei avioane F-16 de fabricaţie americană. Aprobarea Washingtonului a fost văzută ca un impuls major pentru Kiev, chiar dacă avioanele de luptă nu vor avea prea curând un impact asupra războiului care durează de aproape 18 luni.
Washingtonul spune că avioanele F-16 - ca şi tancurile americane avansate Abrams - vor fi cruciale pe termen lung în confruntarea Kievului cu Rusia.
Ucraina s-a bazat pe avioane mai vechi, cum ar fi MiG-29 şi avioane Suhoi de fabricaţie rusească. F-16 au o tehnologie şi capacităţi de ţintire mai noi. De asemenea, acestea sunt mai versatile, spun experţii.
Într-un mesaj video transmis mai devreme duminică, Zelenski a promis o ripostă severă la atacul rusesc cu rachetă din ziua precedentă asupra centrul oraşului Cernihiv din nordul Ucrainei, care a ucis şapte persoane şi a rănit peste 100.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...