Miniştrii de externe europeni se întâlnesc marţi la Varşovia pentru a discuta despre războiul din Ucraina, potenţiala revenire a lui Trump şi securitatea europeană, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Germania, Franţa, Italia şi Polonia participă personal, iar Regatul Unit şi Spania participă de la distanţă. Discuţiile se concentrează pe identitatea de apărare a Europei pe fondul escaladării tensiunilor şi al schimbării politicilor SUA, au confirmat oficialii polonezi şi germani.

Războiul din Ucraina, revenirea la putere a lui Donald Trump şi securitatea europeană vor domina dezbaterile în cadrul discuţiilor pe care miniştrii de externe din şase ţări europene majore le vor purta marţi la Varşovia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Miniştrii Germaniei, Franţei, Italiei şi Poloniei vor participa la reuniune, în timp ce ministrul britanic David Lammy şi ministrul spaniol Manuel Albares vor lua parte la reuniune prin mijloace video. Având loc după o reuniune a miniştrilor de externe ai UE la Bruxelles, reuniunea de la Varşovia va „discuta posibilele decizii în faţa acestor evenimente dramatice de cealaltă parte a frontierei noastre estice şi de peste Atlantic”, a declarat luni ministrul de externe al ţării gazdă, Radoslaw Sikorski.

Având în vedere că invazia rusă în Ucraina are aproape trei ani, iar revenirea lui Trump la putere ameninţă cu o schimbare drastică a politicii SUA, discuţiile vor aborda, de asemenea, „identitatea de apărare a Europei şi modul de consolidare a acesteia”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe. „

Există o mare îngrijorare comună cu privire la situaţia securităţii în Europa şi mai ales la situaţia din Ucraina”, a declarat Kathrin Deschauer, purtătoarea de cuvânt a Ministerului german de Externe. Ministrul ucrainean de externe Andriy Sybiga a fost de asemenea invitat, dar va călători între Ucraina şi Statele Unite. Reuniunea are loc imediat după ce preşedintele Joe Biden a autorizat Ucraina să utilizeze rachete cu rază lungă de acţiune furnizate de SUA pentru a lovi ţinte din Rusia.

Criticată de Rusia, această decizie reprezintă o schimbare majoră în politica externă şi ar putea determina aliaţii europeni ai Washingtonului să îi urmeze exemplul. Însă Trump, care a fost mult mai sceptic în ceea ce priveşte ajutorul SUA pentru Ucraina, ar putea reveni asupra deciziei atunci când va reveni la putere în ianuarie. Polonia, un susţinător fervent al Kievului, a salutat mişcarea, Sikorski numind-o un răspuns „într-un limbaj pe care Vladimir Putin îl înţelege” la desfăşurarea de către Rusia a mii de soldaţi nord-coreeni pentru a ajuta la efortul său de război.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.