Suedia a început luni să trimită peste cinci milioane de broşuri cetăţenilor săi, încurajându-i să se pregătească pentru eventualitatea unui război. În acelaşi timp, Finlanda vecină a lansat un site web cu sfaturi similare privind pregătirea de război, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ambele ţări au renunţat la decenii de nealiniere militară şi au aderat la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022.

De la începutul acestui război, responsabilii de la Stockholm au îndemnat constant populaţia să se pregătească, atât psihic, cât şi logistic, pentru posibilitatea unui război, având în vedere proximitatea sa faţă de Rusia. Broşura intitulată „Om krisen eller kriget kommer” („În caz de criză sau război”), trimisă de Agenţia suedeză pentru Situaţii de Urgenţă Civilă (MSB), conţine sfaturi practice pentru a face faţă crizelor precum războiul, dezastrele naturale sau atacurile cibernetice.

Acum într-o versiune actualizată, ea a fost trimisă de cinci ori de la al Doilea Război Mondial. Versiunea anterioară, trimisă gospodăriilor în 2018, a ţinut prima pagină a ziarelor: a fost prima dată când a fost trimisă locuitorilor Suediei din 1961, în plin Război Rece.

„Situaţia de securitate este gravă şi cu toţii trebuie să ne consolidăm rezistenţa pentru a putea face faţă crizelor şi, în cele din urmă, războiului”, a declarat Mikael Frisell, directorul MSB, într-un comunicat. Documentul de 32 de pagini foloseşte ilustraţii simple pentru a descrie ameninţările cu care se confruntă ţara nordică şi oferă sfaturi practice, cum ar fi rezervele de alimente şi apă.

În următoarele două săptămâni, 5,2 milioane de broşuri - disponibile online şi în limbile arabă, farsi, ucraineană, poloneză, somaleză şi finlandeză - vor fi trimise populaţiei suedeze.

În ianuarie, fostul comandant suprem al forţelor armate suedeze, Micael Bydén, şi-a alarmat compatrioţii, îndemnându-i să se „pregătească mental pentru război”.

Guvernul Finlandei, care are o graniţă de 1.340 de kilometri cu Rusia, a lansat de asemenea, luni, un site internet cu sfaturi privind pregătirea pentru o criză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.