Secretarul de Stat american Mike Pompeo se află în faţa unui impas şi se eschivează, dar şi Statele Unite odată cu el, însă, în pofida faptului că Phenianul a cerut înlăturarea sa din negocieri cu privire la o ”denuclearizare”, Washingtonul se declară pregătit să continue dialogul cu Nordul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reacţia, minimală, a venit joi, din partea unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american. ”Statele Unite rămân pregătite să dialogheze cu Coreea de Nord în cadrul unor negocieri constructive”, a declarat el, fără să facă alte comentarii.

Regimul nord-coreean tocmai i-a aplicat însă o lovitură puternicului şef al diplomaţiei americane, aflat în prima linie, de un an, în spectaculoasa apropiere între cele două ţări inamice.

Acuzându-l pe Mike Pompeo de faptul că contribuie la o atmosferă ”rea” şi că dă dovadă de lipsă de ”maturitate”, regimul a cerut ca Pompeo să înceteze pur şi simplu să participe la negocieri în cazul reluării dialogului. Altfel, ”discuţiile se vor împotmoli din nou”, a averizat un oficial de rang înalt dion cadrul diplomaţiei nord-coreene Kwon Jong Gun.

Jenny Town, de la cercul de reflecţie Stimson Center, consideră că este vorba despre o censecinţă imediată a unei declaraţii recente a şefului diplomaţiei americane.

Invitat să spună, într-o audiere în Congres, dacă l-ar cataloga pe Kim Jong Un drept un ”tiran”, el a răspuns ”bineînţeles” - o poziţie foarte îndepărtată de cea a preşedintelui Trump, care nu încetează să-şi declare ”prietenia” şi chiar ”iubirea” faţă de dictatorul nord-coreean.

”Este foarte insultător pentru nord-coreeni”, cu atât mai mult cu cât Mike Pompeo s-a întâlnit personal cu numărul unu ”în mai multe rânduri”, a declarat pentru AFP această cercetătoare.

AL TREILEA SUMMIT?

Însă nu este prima oară când secretarul de Stat este pus astfel la index.

În iulie, Kim Jong Un nu l-a primit, în a patra sa deplasare la Phenian, iar autorităţile regimului izolat au denunţat metodele sale de ”gangster”. Iar în urma eşecului summitului de la Hanoi, în februarie 2019, reprezentanţi nord-coreeni au imputat acest fiasco lui Mike Pompeo şi consilierului pe probleme de securitate naţională al Ccasei Albe John Bolton.

”Mă aştept să putem continua” să ”avem un dialog foarte profesional”, respingea atunci secretarul de Stat, prezentat adesea de către diplomaţi străini aflaţi în post la Washington drept ”ministrul pentru Coreea de Nord şi Iran”, atât de concertată este acţiunea sa, de când a intrat în funcţie, în urmă cu un an, în aceste două dosare.

Vizându-l în acest fel, Coreea de Nord ”încearcă să-l deturneze pe preşedinte de la consilierii săi”, apreciază Bruce Klingner, un fost angajat CIA şi cercetător la foarte conservatoarea Heritage Foundation. În opinia sa, nord-coreenii încearcă să-i spună lui Trump că ”vrem să creăm dinamica şi atmosfera summitului de la Singapore, dar nu putem reuşi decât dacă  te debarasezi de aceşti oameni”.

De ce? Pentru că Kim Jong Un are sentimentul că, la Singapore, în iunie 2018, a obţinut concesii importante din partea miliardarului american şi speră să reediteze experienţa, cu atât mai mult cu cât locatarul Casei Albe s-a declarat pregătit de un al treilea summit, la fel ca cel mai puternic om de la Phenian.

După efuziunile de la Singapore, cei doi lideri s-au despărţit la Hanoi cu un dezacord - nord-coreanul reclama o ridicare a unor sancţiuni prea importantă în ochii americanilor, în schimbul unui început al unei ”denuclearizări” considerate prea timide.

Aproape trei luni mai târziu, în pofida faptului că Pompeo a repetat în mai multe rânduri că aceste contacte continuă, este în realitate un impas. Steve Biegun, emisarul secretarului de Stat nu aobţinut, încă, o nouă întâlnire cu omologii săi nord-coreeni, iar negocierile pe tema dezarmării atomice nu s-au reluat.

Iar imediat, declaraţiile Phenianului nu vor facilita lucrurile, cu atât mai mult cu cât Mike Pompeo, un om loial lui Donald Trump, şi-a păstrat până acum încrederea preşedintelui - ceea ce este în sine o realizare, atât de dur se poate dovedi omul de afaceri cu membrii echipei sale.

Statele Unite nu pot schimba negociatorul ”fără să pară să cedeze diktatelor lui Kim Jong Un”, subliniază Jenny Town. ”Asta nu face decât să complice reluarea negocierilor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.