Mii de persoane au protestat în capitala Georgiei, Tbilisi, duminică, faţă de rezultatele alegerilor prezidenţiale. Candidatul înfrânt, Grigol Vashadze, a declarat că partidele de opoziţie vor contesta legal rezultatele, scrie Reuters.
Vashadze a descris alegerile ca fiind „o farsă criminală” şi a cerut alegeri parlamentare anticipate după ce Comisia Electorală Centrală a anunţat joi că Salome Zurabishvili, susţinută de partidul aflat la putere, Visul Georgian, a câştigat cu 59,5% din voturi în timp ce Vashadze a adunat doar 40,5%.
„Nu recunoaştem rezultatele ilegitime ale acestor alegeri măsluite şi cerem alegeri parlamentare anticipate”, a afirmat Vashadze în faţa a mii de susţinători la Tbilisi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Zurabishvili va fi prima femeie preşedinte din Georgia, cu toate că rolul său este în mare unul ceremonial.
Vashadze a declarat că opoziţia plănuieşte să conteste legal rezultatele alegerilor şi s-a oferit să lucreze cu guvernul pentru a face schimbări la legile electorale.
Observatorii internaţionali au observat că votul a fost competitiv, dar că partidul aflat la putere a avut parte de „un avantaj incorect”. De asemenea, au notat observatorii, folosirea incorectă a fondurilor statului face din ce în ce mai neclară separarea partidului de stat.
Vashadze a declarat că, dacă guvernul respinge cererile opoziţiei, un alt protest paşnic va avea loc pe 16 decembrie, în ziua ceremoniei de învestire a preşedintelui.
După o revizuire a constituţiei, prim-ministrul şi guvernul controlează puterea executivă. Dar Preşedinţia este văzută în continuare ca o poziţie importantă pentru că reprezintă ţara la nivel internaţional. Atât Zurabishvili, cât şi Vashadze doresc legături puternice cu Occidentul. Zurabishvili, o fost diplomată franceză care a fost ministru de Externe în Georgia între 2004 şi 2005, a declarat pentru Reuters sâmbătă că cererile opoziţiei servesc interesele Rusiei. „Exact asta îşi doreşte Rusia, să avem o ţară divizată şi slăbită şi ca legitimitatea preşedintelui să fie atacată”, a declarat ea. Influenţa Moscovei domină politica internă în Georgia, partidele rivale acuzându-se reciproc de lipsă de fermitate în acest sens.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.