Mii de persoane au mărşăluit în Hong Kong marţi pentru a cere o democraţie completă, drepturi fundamentale şi independenţa faţă de China, după ceea ce ei consideră a fi măsuri de represiune ale Partidului Comunist, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ultimul an, ţări precum Statele Unite şi Marea Britanie şi-au exprimat îngrijorarea privind mai multe incidente despre care susţin că au subminat încrederea în libertatea din Hong Kong.

Printre acestea se numără trimiterea la închisoare a activiştilor, o interzicere a unui partid politic pro-independenţă, expulzarea de facto a unui jurnalist occidental şi interzicerea activiştilor pro-democraţie la alegerile locale.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Oamenii au cerut reînceperea unor reforme democratice întârziate şi au scandat împotriva „represiunii politice” din partea Beijingului.

„Uitându-ne în urmă la anul care a trecut, a fost un an foarte rău ... Statul de drept în Hong Kong rămâne în urmă”, a declarat Jimmy Sham, unul dintre organizatori.

Organizatorii au declarat că la marş au participat 5.500 de oameni, în timp ce poliţia a informat că au fost 3.200 de persoane.

Hong-Kong s-a întors sub tutela Chinei în 1997 sub o formulă „o ţară, două sisteme”, cu promisiunea că va avea autonomie crescută.

„Va exista o represiune continuă faţă de mişcarea de independenţă a Hong Kong-ului, însă mişcarea va deveni din ce în ce mai puternică”, a declarat Baggio Leung, un lider pro-independenţă, adăugând că mai mulţi membri ai mişcării sale au fost hărţuiţi de aşa-zişi gangsteri, înainte de marş.

Anul trecut, într-o mişcare fără precedent, autorităţile din Hong Kong au interzis o grupare politică, Partidul Naţional al Hong Kong-ului, din cauza viziunii sale pro-independenţă.

Deşi autorităţile au luat măsuri împotriva mişcării pro-independenţă, acest lucru nu a oprit 100 de activişti să participe la marş, cerând ca oraşul să se despartă de China.

China consideră Hong Kong ca fiind o parte inalienabilă a teritoriului său şi denunţă „separatiştii” ca fiind o ameninţare la adresa suveranităţii naţionale, deşi mişcarea nu a adunat o susţinere consistentă în oraş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.