Sloganuri scandate de câteva mii de manifestanţi au răsunat duminică, la Casa Albă, în semn de susţinere faţă de musulmanii împiedicaţi să intre pe teritoriul american prin decretul cu privire la migraţie semnat de Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Dragostea, nu frica. Ea redă Americii măreţia”, a strigat în cor o mulţime compactă, ţinută la distanţă de reşedinţa prezidenţială de gardurile înalte de pe Pennsylvania Avenue.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Acest decret este într-adevăr contrar principiilor noastre fondatoare şi a ceea ce spune Constituţia”, declară Jeff Lockwood, în vârstă de 44 de ani, înconjurat de numeroase pancarte pe se puteau mesaje ca ”Imigranţii sunt America” sau ”Lasă-i să intre!” şi căciuli roz, 'pussy hats', simbolul mitingului opozanţilor preşedintelui din timpul ”Marşului femeilor”, la care au luat parte o jumătate de milion de persoane la Washington, în urmă cu săptămână.

”El spune că nu este antimusulman, dar este antimusulman, mai ales atunci când spune că va avea grijă de creştini” în ţări arabe, îşi exprimă indignarea Khadija Shakour, o musulmană americană, care poartă vălul şi care poartă o pancartă pe care a scris ”Nu excluderii religioase”.

Numeroşi manifestanţi arborau, de asemenea, copii ale statuii Libertăţii şi steaguri americane, convinşi că decretul împotriva celor şapte ţări musulmane - Siria, Libia, Iran, Irak, Sudan, Yemen şi Somalia - şi suspendarea primirii refugiaţilor încalcă valorile americane.

”Familia mea evreiască este solidară cu refugiaţii musulmani”, a scris Tall Zlotnitsky, în vârstă de 43 de ani, pe o pancartă pe care o poartă soţia şi fiul lor. ”Am venit fără documente în Statele Unite la vârsta de 12 ani şi am rămas. America mi-a dat o şansă”, spune acest antreprenor de origine israeliană.

El contestă totodată argumentul în domeniul securităţii avansat de Donald Trump cu privire la necesitatea de a implementa ”verificări extreme” vizând cetăţeni ai unor ţări considerate cu risc.

”Niciun american nu a fost ucis, din 1975 încoace, de vreun cetăţean al vreunuia dintre aceste (şapte ţări)”, dă el asigurări. ”Să iei o întreagă parte a lumii şi să-i spui «voi sunteţi inamicul» îndeamnă la violenţă. Nu asta e America”, insistă el.

”Dacă el face asta în primele lui şapte zile, cine ştie ce ne aşteaptă în următorii patru ani”, subliniază Sonja Davidovic, o tânără sârbă rezidentă în Statele Unite de zece ani. ”Este important să ne mobilizăm acum”, spune ea.

Aproximativ 300 de manifestanţi s-au adunat, duminică seara, la aeroportul Dulles, în apropiere de Washington, cu intenţia de a susţine eventuali pasageri blocaţi de decret.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.