Circa 2.000 de oameni au protestat duminică la Los Angeles faţă de retorica şi propunerile preşedintelui american ales Donald Trump. Mitingul vine înainte de votul aşteptat luni al Marilor Electori pentru a-l desemna oficial pe republican preşedinte al Statelor Unite, relatează Reuters.
“Vreau să îi spun lui Trump că suntem imigranţi şi ajutăm această economie să crească, nu vrem nimic gratis”, a spus manifestantul Horalia Jauregui.
Marşul paşnic din centrul metropolei SUA a avut loc de Ziua internaţională a Migranţilor, declarată de ONU pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă refugiaţii.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Protestatarii au fluturat pancarte pe care scria “Stop Trump”, “Bun venit refugiaţilor” şi “Să facem America să gândească din nou”, după sloganul de campanie al preşedintelui-ales, “Să facem America măreaţă din nou”.
Majoritatea alegătorilor din California au votat pentru Clinton în alegerile prezidenţiale, iar liderii acestui stat, are are cea mai mare populaţie din SUA, au avertizat deja că se vor lupta cu viitoare administraţie Trump pentru a evita orice limitare a politicilor progresiste privind imigraţia, sănătatea sau mediul.
Colegiul Electoral din SUA se reuneşte luni pentru a-l desemna oficial pe republicanul Donald Trump ca viitorul preşedinte al Statelor Unite. Procedura este, de regulă, una de rutină, dar anul acesta vine pe fondul acuzaţiilor că ruşii au încercat să influenţeze alegerile prin atacuri informatice.
La reuniunile ce vor avea loc în fiecare stat şi în Districtul Columbia, cei 538 de Mari Electori ai instituţiei, aleşi în general de partide, vor vota oficial pentru preşedinte şi vicepreşedinte.
Rezultatul votului Colegiului Electoral ar putea să nu fie cunoscut luni, în contextul în care statele dispun de un termen de mai multe zile pentru a comunica rezultatele.
Congresul va anunţa, indiferent ce se va întâmpla, numele preşedintelui-ales pe 6 ianuarie, în urma numărării oficiale a voturilor.
Este foarte puţin probabil ca votul să schimbe rezultatul alegerilor din 8 noiembrie, câştigate de Trump, care a strâns un număr mai mare de Mari Electori. Cu toate acestea, Hillary Clinton a obţinut mai multe sufragii.
Votul de luni vine în condiţiile în care agenţiile americane de informaţii au acuzat Rusia de atacuri informatice vizând Partidul Democrat. Atacurile au avut ca obiectiv să influenţeze scrutin în favoarea republicanilor, potrivit serviciilor secrete. Această concluzie a determinat mai mulţi democraţi să le ceară unor electori să nu voteze luni aşa cum le cere statul lor.
Duminică, preşedintele de campanie al lui Clinton, John Podesta, a avertizat că rămâne o întrebare deschisă dacă echipa lui Trump a colaborat cu ruşii în atacurile informatice. Viitorul şef de Cancelarie al lui Trump, Reince Priebus, a negat acuzaţiile.
Un grup bipartit de senatori americani a cerut lansarea unei anchete privind atacurile.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...