Cel puţin 16.000 de oameni au ieşit în stradă la Paris şi alte mii în restul Franţei, pentru a protesta faţă de reforma Codului Muncii, relatează Le Figaro.
Potrivit manifestanţilor, aproximativ 55.000 de parizieni şi-au strigat nemulţumirea în stradă. Printre ei s-a aflat şi liderul extremei-stângi, Jean-Luc Melenchon.
Cortegiul a pornit în jurul orei locale 14 (15 ora României), din Montparnasse şi s-a îndreptat spre Piaţa Italiei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În capitala Franţei, mitingul s-a derulat fără incidente, însă la Bordeaux, un grup de anarhişti s-a încăierat cu forţele de ordine.
#Manif21sept Le cortège touche à sa fin. Une manifestation perturbée par une violente altercation à l'arrivée d'un groupe d'anarchistes pic.twitter.com/jKHBTqErsD
— France Bleu Gironde (@Bleu_Gironde) September 21, 2017
La Nantes, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea, care apoi a început să construiască un zid simbolic.
Les gendarmes mobiles bloquent l'accès au cours des 50 otages à #Nantes gaz lacrymogène en direction des manifestants de #manif12septembre pic.twitter.com/fApzKPeXqG
— france3paysdelaloire (@F3PaysdelaLoire) September 21, 2017
Preşedintele Emmanuel Macron, aflat la Marsilia pentru a inspecta pregătirile pentru Jocurilor Olimpice din 2024, a discutat aproximativ un sfert de oră cu manifestanţii strânşi în Vieux-Port.
Legea abilitării care autorizează Guvernul francez să reformeze prin ordonanţe Codul Muncii a fost promulgată discret de Emmanuel Macron şi a fost publicată sâmbătă în Monitorul Oficial.
Ea autorizează Guvernul, într-un termen de şase luni începând de la promulgare, ”să ia prin ordonanţe orice măsură care ţine de domeniul legii” în vederea reformării Codului Muncii.
Aceste ordonanţe - al căror conţinut a fost dezvăluit la 31 august de către Exercutivul lui Edouard Philippe - urmează să fie prezentate în Consiliul de Miniştri pe 22 septembrie şi ar putea să intre în vigoare după semnarea lor de către şeful statului Emmanuel Macron.
În prelungirea Legii muncii din 2016, ordonanţele modifică negocierea acordurilor colective de muncă în întreprinderi, cărora le sporeşte rolul.
Ele prevăd, între altele, plafonarea compensaţiilor în caz de concediere abuzivă, reducerea termenului recursului, fuzionarea instaneţlor reprezentative ale personalului şi posibilitatea de a negocia fără sindicat în întreprinderi mici.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...