Autorităţile de la Chişinău mizează pe avantajele economice şi pe schimbarea demografică şi de mentalitate pentru atragerea Transnistriei şi a Găgăuziei - regiuni tradiţional proruse - către Uniunea Europeană, spune noul ministru de externe, Mihai Popşoi, într-un interviu la Digi24. Rusia va fi nevoită în cele din urmă să accepte această alegere a cetăţenilor, iar referendumul pentru integrare europeană care se va ţine la toamnă concomitent cu alegerile prezidenţiale va aduce o legitimitate publică cât se poate de clară, a explicat şeful diplomaţiei moldovene.
„Viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Viitorul Republicii Moldova este alături de România şi acest lucru este firesc”, a declarat Mihai Popşoi la Digi24. Noul ministru de externe al Republicii Moldova a ales, marţi, să vină la Bucureşti în prima sa deplasare externă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Mihai Popşoi crede că termenul de 2030 dat de preşedinta Maia Sandu pentru integrarea europeană este realist, dar recunoaşte că va depinde de capacitatea ţării de a implementa reformele necesare.
Întrebat dacă celelalte două probleme pe care le are Republica Moldova - Transnistria, respectiv Găgăuzia - se pot rezolva până în 2030, şeful diplomaţiei de la Chişinău spune că cetăţenilor din stânga Nistrului le vor fi oferite servicii din ce în ce mai multe şi „pas cu pas” vor fi atraşi de perspectiva europeană.
„Pas cu pas, vom introduce în câmpul constant al Republicii Moldova regiunea din stânga Nistrului, aşa încât şi ei să poată beneficia de procesul de aderare. Dar fireşte că pas cu pas, cu reintegrarea ţării. În 2014, când s-a negociat Acordul de Asociere. cei din stânga Nistrului au fost destul de abili în a se asigura că interesele lor sunt reflectate în cadrul Acordului de Asociere şi de Liber Schimb. Acum vor fi oportunităţi economice mult mai mari şi vom depune eforturi pentru a atrage într-un mod paşnic regiunea transnistreană în câmpul constituţional economic al Republicii Moldova”, a declarat Mihai Popşoi.
CUM VOR FI CONVINŞI TRANSNISTRENII ŞI GĂGĂUZII SĂ RĂMÂNĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA
Întrebat dacă Rusia va renunţa în cele din urmă la Transnistria, şeful diplomaţiei moldovene a subliniat că „trebuie să fie un proces internaţional în care există consensul tuturor actorilor implicaţi” şi a reamintit că inclusiv Federaţia Rusă a recunoscut de fiecare dată, la nivel internaţional, integritatea teritorială a Republicii Moldova.
„E adevărat că avem problema prezenţei ilegale a trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Angajamentul Federaţiei Ruse asumat la summitul O.S.C.E. de la Istanbul din 1999 nu este respectat şi implementat nici până astăzi, dar cetăţenii, o bună parte dintre ei, dacă veţi avea ocazia să mergeţi să-i întrebaţi, foarte mulţi dintre ei înţeleg că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Viitorul Republicii Moldova este alături de România şi acest lucru este firesc. Schimbarea demografică, cetăţenii înţeleg unde este viitorul economic, unde este prosperitate, pace, linişte şi unde este război, încălcarea drepturilor omului. Cetăţenii discern aceste lucruri destul de clar. E adevărat că trebuie să depunem eforturi diplomatice pe plan extern şi eforturi pe plan intern, să fim cât se poate de atractivi pentru cetăţenii noştri din stânga Nistrului. Iar Federaţia Rusă, având în vedere intervenţia barbară din Ucraina, în contextul actual, va trebui să atragem regiunea transnistreană cu avantaje economice şi cetăţenii vor şti să facă această alegere cu siguranţă”, a explicat Mihai Popşoi.
CUM VA FI CONVINSĂ RUSIA
El a mai spus că Rusia nu este o ameninţare iminentă pentru Republica Moldova graţie „efortului şi sacrificiului enorm al vecinilor si prietenilor ucraineni”, însă recunoaşte că iniţial, în primele săptămâni de invazie a Rusiei împotriva Ucrainei, „această ameninţare era cât se poate de reală”.
Este motivul pentru care Republica Moldova va continua să-şi crească, în măsura posibilităţilor bugetare, capacităţile de apărare, concomitent cu construirea unor relaţii de parteneriat în domeniul securităţii cu toţi prietenii şi partenerii ei, a explicat Popşoi.
„Şi Federaţia Rusă, la un moment dat, va trebui să recunoască realitatea şi să şi îndeplinească acele obligaţii pe care şi le-a asumat la nivel internaţional şi să respecte poziţia pe care o exprimă public, cea de respect a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, a adăugat ministrul de externe al Republicii Moldova.
El a recunoscut că există „un mare handicap” de comunicare din parte elitelor politice, dar şi a presei şi a societăţi civile pentru că nu a existat o dezbatere publică despre cele mai oportune căi de asigurare a securităţii Republicii Moldova, dar în mare parte dezinformarea şi temerile din societate sunt „rezultatul unui război hibrid, a unor tactici informaţionale, care dinamitează dezbaterea publică şi încearcă să inducă narative care sunt pe contrasens cu interesul naţional şi interesul public al cetăţenilor Republicii Moldova. Noi acum încercăm să creăm un spaţiu prielnic pentru această dezbatere publică. Or, orice demersuri de acest gen trebuie să aibă legitimitatea populară, trebuie să fie sprijinit de cetăţeni, iar acel handicap de 30 de ani, când cetăţenii au trăit într un spaţiu informaţional străin, într un spaţiu informaţional care submina interesul naţional şi nicidecum nu îl fortifica. acea daună care s-a creat în mentalul colectiv va trebui remediată încă într-un termen relativ îndelungat. Dar acest lucru a început”, dă asigurări noul şef al diplomaţiei de la Chişinău.
MIZA UNUI REFERENDUM PENTRU INTEGRARE EUROPEANĂ
„Vedem deja de vreme bună narativul rus care încearcă să ne certe: cu Uniunea Europeană, cu Ucraina, pe alocuri, cu România, cu diverşi parteneri de-ai noştri, însă acest lucru nu le va reuşi, pentru că atât guvernarea de la Chişinău, cât şi cetăţenii Republicii Moldova deja înţeleg în mare parte şi pe alocuri devin pas cu pas imuni la aceste narative. E adevărat că mai avem încă mult de muncit. Dar cetăţenii înţeleg din ce în ce mai bine unde este interesul naţional”, a completat Mihai Popşoi.
Întrebat pe ce se bazează când spune că cetăţenii înţeleg tot mai bine, ministrul de externe a invocat datele statistice din sondaje şi comunicarea personală pe care o are el şi colegii săi cu sute şi mii de cetăţeni. Pe de altă parte, referendumul pentru integrare europeană care va fi convocat la toamnă concomitent cu alegerile prezidenţiale va da o legitimitate publică orientării proeuropene care va închide gura contestatarilor proruşi, speră noul şef al diplomaţiei de la Chişinău.
„E adevărat că se întâmplă situaţii de-a dreptul şocante când unii, având vecini refugiaţi ucraineni, continuă să nege influenţa nefastă a Rusiei, continuă să nege Războiul Rece şi tot ce se întâmplă în regiunea noastră. Dar aceşti cetăţeni totuşi sunt în minoritate şi e de responsabilitatea noastră să comunicăm în continuare cu toţi cetăţenii Republicii Moldova, să le explicăm ce se întâmplă în regiune, care sunt cu adevărat oportunităţile integrării europene, aşa cum o vom face, cum am făcut şi până acum, dar o vom face de trei ori mai mai asiduu, în contextul referendumului consonant pe care îl avem la toamnă, odată cu alegerile prezidenţiale, aşa încât să terminăm odată cu această contestare, deşi probabil unii vor încerca şi după, dar cel puţin să existe o legitimitate publică cât se poate de clară a sprijinul demersul nostru de integrare europeană”, a punctat Mihai Popşoi în interviul acordat Digi24.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...