Reprezentanţii Microsoft au lansat duminică noaptea critici dure la adresa guvernelor naţionale, care dezvoltă şi stochează anumite vulnerabilităţi de software, precizând că atacul cibernetic mondial din cel puţin 150 de ţări ar trebui să reprezinte un apel de trezire pentru a pune capăt unor asemenea practici, transmite DPA.
”Acest atac explică din nou de ce stocarea unor vulnerabilităţi de către guvernele naţioanale reprezintă o problemă atât de mare”, a scris preşedintele companiei Microsoft, Brad Smith.
De asemenea, acesta a avertizat că ultimele atacuri cibernetice reprezintă un tipar pentru întregul an 2017.
WannaCry este cel mai amplu atac cibernetic din istorie, cu peste 200.000 de oameni şi 10.000 de instituţii din cel puţin 150 de ţări afectate la sfârşitul săptămânii trecute.
Ransomware a profitat de o breşă de securitate din Windows, sistem de operare lansat în urmă cu 15 ani, dar care este folosit în continuare de un număr mare de instituţii şi utilizatori care nu realizează pericolele la care se expun.
”În mod repetat, exploatările din mâinile guvernelor s-au scurs în domeniul public şi au generat daune pe scară largă. Un scenariu echivalent cu arme convenţionale ar fi dacă cineva ar fura rachetele Tomahawk de la armata SUA”, a precizat Smith.
Preşedintele Microsoft a cerut guvernelor naţionale să trateze acest atac cibernetic masiv drept un apel de trezire pentru a nu mai stoca vulnerabilităţi de software, care riscă să fie exploatate de către hackeri.
”Aceste guverne au nevoie de o abordare diferită şi trebuie să respecte în spaţiul cibernetic aceleaşi reguli care se aplică armelor din lumea fizică”, a declarat Smith.
Oficial, Microsoft nu mai oferă suport pentru Windows XP, dar compania americană a lansat deja un update special pentru WannaCry. Mai trebuie, însă, ca administratorii şi utilizatorii să permită instalarea update-ului respectiv.
WannaCry este un ransomware care, la fel ca alţi viruşi de acest gen, preia controlul asupra fişierelor de pe calculatoarele infectate şi le criptează. Pentru eliberarea datelor, se cere o recompensă – în acest caz 300 de dolari plătiţi în Bitcoin. În ciuda amplorii fără precedent, experţii în securitate cred că atacatorii au produs doar 20.000 de dolari până acum, ceea ce poate sugera că nu beneficiul financiar stă la baza acestui atac.
Între timp, experţii în securitate cibernetică au avertizat că aceste atacuri cibernetice ar putea să continue.
Atacul cibernetic s-a soldat cu peste 200.000 de victime în cel puţin 150 de ţări, potrivit Europol.
Potrivit Europol, numărul victimelor ar putea să crească luni, după ce oamenii se întorc la muncă şi îşi pornesc computerele.
Acest atac, care a început vineri, a afectat, între alţii, spitale britanice, constructorul francez de automobile Renault, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universităţi din Grecia şi Italia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.