Poliţia din Republica Moldova a anunţat joi că peste 200 de persoane de la Chişinău au fost pregătite şi plătite pentru a se duce la Bucureşti miercuri, 6 martie, ca să participe la acţiuni de protest „la o reuniune”, autorităţile din Republica Moldova sugerând că la protestul AUR de miercuri de la reuniunea PPE este posibil să fi participat persoane care practic au fost finanţate de Moscova prin intermediul oligarhului fugar prorus Ilan Şor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Suma achitată fiecărei persoane protestatare ajungea la sute de euro. La un microbuz de 20-22 de persoane, suma alocată era de 10.000 de euro. La acea reuniune veneau şi din partea unui alt partid, de la Bucureşti, care cumva se consolidau cu protestatarii de la Chişinău”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului General al Poliţiei din Republica Moldova, Viorel Cernăuţeanu.

Potrivit oficialului moldovean, autorităţile din Moldova, în conclucrare cu autorităţile din România, au reuşit să împiedice aceste acţiuni, dar „clar au fost o parte dintre ei care au reuşit să ajungă la Bucureşti”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El a precizat că persoanele din microbuzele depistate erau vorbitoare de limba rusă şi nu ştiau unde se deplasau şi în ce scop.

„Cel mai regretabil este că această intenţie de organizare a protestelor sau măsurile de expunere a unor nedumeriri la acea reuniune venea şi din partea unui alt partid de la Bucureşti, care cumva se consolidau cu protestatarii de la Chişinău. Urmau să se consolideze de comun acolo. (…) Partidul AUR planifica aceste acţiuni la Bucureşti”, a comunicat şeful Inspectoratului General de Poliţie din Republica Moldova.

Aceste dezvăluiri au fost făcute într-o conferinţă de presă în care şeful Inspectoratului General al Poliţiei Viorel Cernăuţeanu şi şefa Procuraturii Anticorupţie din Republica Moldova, Veronica Dragalin, au dat detalii despre dosarele în curs care vizează finanţarea partidelor politice şi spălarea de bani. Potrivit procurorului Veronica Dragalin, mai multe din aceste dosare au ca element comun faptul că există un grup criminal organizat condus de Ilan Şor, relatează NewsMaker.

În acest context, Cernăuţeanu a spus că oamenii legii din Republica Moldova au depistat numai în ultima lună fonduri de peste 5,5 milioane de lei moldoveneşti (circa 284.000 de euro) care erau destinate finanţării unor astfel de acţiuni.

„O parte a acestor bani aveau destinaţia şi pentru următoarele măsuri – şi pentru acţiunile care se pregăteau pentru ziua de ieri (miercuri - n.r.) la Bucureşti. Erau pregătite peste 200 de persoane să meargă la Bucureşti, dar organizate de aici, de la Chişinău. Dar în conclucrare cu organele de drept de la Bucureşti s-a reuşit de a stârpi aceste acţiuni. Clar, au fost o parte dintre ei care au reuşit să ajungă la Bucureşti. Ceilalţi, de comun cu organele de la Bucureşti, s-a reuşit documentarea acestora. Sumele care urmau a fi achitate pentru fiecare persoană care participa la Bucureşti la reuniune, pentru a compromite cumva evenimentul, ajungeau pe zi la sute de euro. La un microbuz de 20-22 de persoane, suma alocată era de 10.000 de euro”, a explicat Cernăuţeanu.

Întrebat de jurnalişti dacă există o legătură între manifestanţii de la Chişinău şi AUR, Cernăuţeanu a precizat: „Aici cred că cel mai firesc ar fi ca să răspundă doar colegii de la Bucureşti”.

Dezvăluirile vin în contextul în care Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova a anunţat marţi că a intrat în posesia mai multor date care indică că Federaţia Rusă ar dori să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin implicarea în procesele electorale din 2024 şi 2025.

În aceste acţiuni, Rusia va folosi 3 categorii de actori: actorii politici deschis declaraţi pro-Federaţia Rusă, actori politici declaraţi pro-statalişti şi actori politici conectaţi la grupurile criminal organizate, a precizat şeful SIS. Potrivit serviciului de securitate, ruşii planifică generarea mai multor proteste şi crize, inclusiv în Găgăuzia sau Transnistria, cel mai important actor pe care mizează Federaţia Rusă fiind gruparea lui Ilan Şor.

Oligarhul prorus Ilan Şor a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru participarea la o imensă fraudă bancară, în 2014, prin care din băncile Republicii Moldova au fost sustrase sume de aproape un miliard de dolari. Ilan Şor, care a avut un partid ce îi purta numele în Republica Moldova, între timp declarat neconstituţional, a fugit în Israel, este dat în urmărire internaţională şi figurează pe lista persoanelor sancţionate de UE, SUA, Marea Britanie şi Canada. Cu toate acestea, el a reuşit să-şi înfiinţeze prin interpuşi alte formaţiuni politice în Republica Moldova şi este la originea finanţării protestelor antiguvernamentale şi antioccidentale din Republica Moldova din ultimii ani, fiind considerat unul dintre instrumentele folosite de Rusia pentru a destabiliza Republica Moldova. 

La rândul său, liderul AUR, George Simion, este interzis în Republica Moldova. Simion a fost expulzat pe 1 octombrie 2018 din Republica Moldova, fiind declarat persona non grata pentru o perioadă de 5 ani. În februarie 2024, Inspectoratului General pentru Migraţie a confirmat că interdicţia de intrare în Moldova în privinţa lui Simion, care a expirat în octombrie 2023, a fost prelungită pentru încă 5 ani. Recent, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, a declarat într-un interviu la Digi24 că George Simion este un „instrument” al Federaţiei Ruse implicat în războiul hibrid pentru deturnarea cursului european al Republicii Moldova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.