Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat că "nu este timp de pierdut” dacă UE şi Regatul Unit vor să ajungă la o înţelegere, notează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Barnier, care a vorbit înaintea discuţiilor de la Londra cu Theresa May şi David Davis, a declarat că respectă „liniile roşii” ale britanicilor, dar şi că regulile Uniunii Europene trebuie respectate.

Guvernul britanic a insistat că Marea Britanie nu va face parte din uniunea vamală a UE.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Prim-ministrul şi secretarul de stat pentru Brexit, David Davies, se vor întâlni cu Barnier luni, înainte de următoarea rundă de negocieri. Discuţiile de săptămâna aceasta se vor concentra pe „perioada de tranziţie”, care poate dura între 18 luni şi doi ani şi va începe de pe 29 martie 2019. Printre problemele importante se numără drepturile cetăţenilor, Marea Britanie insistând că cetăţenii UE care ajung în Regat în perioada de tranziţie nu ar trebui să aibă aceleaşi drepturi ca cei care ajung înainte de începerea acestei perioade.

"Este foarte mult de muncă, aşa că ne-am hotărât să accelerăm toate procesele. Vrem să ajungem la o înţelegere, respectând paşii Consiliului European şi respectând regulile pieţei unice de schimb a Uniunii Europene. Aşa că nu avem timp de pierdut”, a spus Barnier înainte să ajungă la Londra.

Întrebat de decizia Regatului Unit de a nu face parte din uniunea vamală, Barnier a sugerat că nu reprezintă ceva ce nu ştia deja. "Trebuie să respectăm liniile roşii impuse de guvernul britanic aşa cum şi ei trebuie să respecte regulile uniunii”, a spus Barnier.

Viitoarea relaţie a Regatului Unit cu piaţa unică de schimb şi uniunea vamală a UE este unul dintre subiectele cele mai discutate printre parlamentarii pro-Brexit. Dacă ar rămâne în uniunea vamală a UE, Marea Britanie ar beneficia de schimburi fără taxe în interiorul Uniunii Europene dar ar pierde puterea de a-şi negocia propriile înţelegeri cu alte ţări.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.