Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier a apreciat miercuri că un acord cu Londra în vederea unei ieşiri a Regatului Unit din Uniunea Europeană este ”foarte dificil, dar posibil”, în pofida impasului din ultimele zile, dând asigurări că ”negocierile tehnice” continuă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Cred că un acord este posibil, foarte dificil, dar posibil”, a declarat el pentru postul britanic Sky News, cu o zi înaintea unei întâlniri cu ministrul britanic al Brexitului Stephen Barclay.

Barnier consideră esenţial ca negociatorii să-şi păstreze sângele rece într-o perioadă atât de stresantă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”UE va rămâne calmă, atentă, respectuoasă şi constructivă”, a declarat el.

ÎNTÂLNIRE ÎNTRE BRACLAY ŞI BARNIER JOI

Ministrul britanic al Brexitului Steve Barclay se duce joi la Bruxelles să facă un bilanţ împreună cu Michel Barnier al dificilelor negocieri, în curs în vederea unui acord al Brexitului, a anunţat miercuri Downing Street.

Cu doar trei săptămâni înaintea datei divorţului, ”ei vor discuta despre starea lucrurilor, după o săptămână de negocieri tehnice”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului Boris Johnson.

Europenii au dat Guvernului britanic termen până la sfârşitul acestei săptămâni să le prezinte un compromis acceptabil şi să ajungă la o despărţire amiabilă la 31 octombrie.

Negocieri dificile au continuat marţi la Bruxelles, pe baza unui proiect prezentat miercurea trecută de către premierul britanic Boris Johnson, într-o încercare de a soluţiona problema irlandeză.

Planul britanic a fost respins în forma prezentată de Johnson de către europeni.

Negocierile nu au permis, până în prezent, o soluţionare a dezacordurilor, iar surse britanice au apreciat marţi să un acord este foarte improbabil în urma unei discuţii la telefon dificile între Boris Johnson şi cancelarul german Angela Merkel.

”Propunerea Guvernului britanic nu constituie o soluţie satisfăcătoare”, a reiterat miercuri comisarul european însărcinat cu Bugetul Günther Oettinger.

Obiectivul este să se ajungă la un compromis înaintea summitului european de la 17-18 octombrie.

În cazul în care nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie, o lege îl obligă pe premierul Boris Johnson să ceară o a treia amânare, cu trei luni, în pofida faptului că acesta a promis un Brexit cu orice preţ la 31 octombrie.

Mai multe publicaţii britanice scriu că Guvernul intenţiomează să convoace o sesiune extraordinarăa Parlamentului la 19 octombrie, idiferent de rezultatul summitului european.

Ar fi pentru prima oară de la Războiul din Falkland, în 1982, când deputaţi s-ar reuni sâmbăta.

MANIFESTAŢIE

Un grup de activişti anti-Brexit a organizat o manifestaţie la sediul Comisiei Europene (CE), la Bruxelles, şi cer UE să respingă propunerile premierului britanic Boris Johnson cu privire la Brexit, relatează The Associated Press

Câteva zeci de manifestanţi din Marea Britanie şi Italia au strigat sloganuri împotriva Brexitului şi au scandat ”Stop Brexit!” în faţa clădirii Berlaymont, în care continuau negocieri între europeni şi britanici în vederea evitării unui ”no deal”.

”Ne aşteptăm ca UE să spună că propunerile lui Johnson nu au sens şi nu trebuie urmate. Totul este un nonsens”, a declarat pentru AP un britanic din West Midlands în vârstăde 45 de ani, Emmanuel Hemmings.

Activiştii îndeamnă la organizarea unui al doilea referendum pe tema Brexitului.

”Noi reprezentăm mai mulţi oameni decât în primul referendum, iar acum vreum un refrendum despre realitatea actuală”, a declarat Hemmings.

JUMĂTATE DE ACORD

Premierul irlandez Leo Varadkar a apreciat miercuri că există în continuare diferenţe mari între Marea Britanie şi UE în încercarea lor de a obţine un acord al Brexitului.

Obiectivele fundamnetale nu s-au schimbat, iar Irlanda nu poate accepta un acord cu orice preţ, a subliniat şeful Guvernului de la Dublin.

Vardakar a apreciat într-un interviu acordat marţi noaptea postului naţional RTE că Marea Britanie respinge ”acordul pe care noi l-am negociat cu bună credinţă cu Guvernul (fostului) premier (Theresa) May, iar acum pune într-un fel jumătate din acest acord înapoi pe masă şi spune «asta e o concesie». Bineînţeles că nu este”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.