Procurorul special Robert Mueller a declarat în faţa unui tribunal federal marţi că Michael Flynn, fostul consilier pe securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump, a oferit „o asistenţă substanţială” investigaţiei privind implicarea Rusiei în alegerile americane din 2016, scrie CNN.
Flynn a participat la 19 interviuri cu Robert Mueller şi alţi oficiali ai Departamentului de Justiţie iar cooperarea sa a oferit procurorilor o bază în investigaţia privind Rusia şi este posibil să fi încurajat pe alţii să coopereze, se arată în declaraţiile lui Mueller.
Noile detalii explică felul în care Flynn a ajutat echipa lui Mueller să pună presiune pe preşedintele Trump, cel care a numit ancheta în repetate rânduri „o vânătoare de vrăjitoare”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Flynn a început să coopereze cu echipa de investigaţie „la scurt timp după” ce echipa lui Mueller l-a abordat, au informat procurorii iar acea cooperare a ajutat investigatorii să înţeleagă mai bine ce s-a întâmplat în timpul campaniei.
Flynn a pledat vinovat privind declaraţiile false în faţa investigatorilor federali pe 1 decembrie 2017, devenind astfel primul consilier al lui Trump care acceptă oficial să coopereze cu echipa lui Mueller.
„Cooperarea sa timpurie a fost valoroasă pentru că a fost printre primele persoane care au avut acces direct la evenimentele din investigaţie”, se arată în memoriu.
„În plus, decizia inculpatului de a pleda vinovat şi de a coopera a influenţat probabil deciziile altor martori de a coopera”, a scris Mueller.
Flynn se află în centrul unei anchete care are ca scop să afle dacă echipa de campanie a lui Trump a colaborat cu Rusia în timpul alegerilor prezidenţiale americane din 2016.
Flynn a fost un consilier apropiat de Trump în timpul campaniei pentru ca ulterior să fie numit consilier pe securitate naţională, post pe care l-a ocupat mai puţin de o lună la începutul lui 2017. El a fost concediat la două săptămâni după ce procurorul general de la acea vreme, Sally Yates, a transmis Casei Albe că Flynn l-a minţit pe vicepreşedintele Mike Pence privind comunicările sale cu ambasadorul Rusiei în SUA, Sergey Kislyak.
Flynn urmează să îşi primească sentinţa pe 18 decembrie la tribunalul federal din Washington DC.
Echipa de procurori a lui Mueller a informat marţi că „membri importanţi” ai echipei de tranziţie a lui Trump au repetat minciuni care le-au fost spuse de Flynn privind contactele sale cu ambasadorul rus la sfârşitul lui 2016.
„Mai mulţi membri importanţi ai echipei de tranziţie a lui Trump au repetat public informaţii false pe care le-au primit de la Flynn privind comunicările sale şi ambasadorul rus despre sancţiunile impuse Rusiei de SUA”, se arată în memoriu.
După acest paragraf urmează trei rânduri şi jumătate de text cenzurate. Echipa lui Mueller a informat judecătorul că a luat această măsură pentru că memoriul de şase pagini conţine „informaţii sensibile privind investigaţia aflată în desfăşurare”.
Săptămâna trecută, Michael Cohen, fostul avocat personal al lui Trump, a pledat vinovat pentru declaraţii false în faţa Congresului privind proiectul imobiliar al Organizaţiei Trump în Moscova. Drept urmare, Trump l-a numit pe Cohen un mincinos şi „o persoană slabă”.
Declaraţiile lui Cohen vin după ce fostul manager de campanie al lui Trump, Paul Manafort, a fost acuzat de Mueller că a minţit în faţa investigatorilor FBI.
Mueller scrie că Paul Manafort a "comis infracţiuni federale minţind FBI şi biroul procurorului special într-o mulţime de probleme”, ceea ce contravine acordului prin care a pledat vinovat, încheiat în septembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.