Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Liderii UE au convenit joi să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina, după o retragere surprinzătoare a premierului ungar Viktor Orbán. Anunţul a venit într-un moment critic pentru Ucraina, în condiţiile în care contraofensiva sa împotriva invaziei Rusiei s-a blocat în ultimele săptămâni, iar ajutorul de 60 de miliarde de dolari din partea SUA este blocat în Congres, scrie POLITICO.

Decizia mult aşteptată a venit surprinzător de devreme, în condiţiile în care Orbán ameninţase în zilele premergătoare summitului că îşi va folosi dreptul de veto pentru a bloca deschiderea negocierilor de aderare. Orbán a părăsit însă sala atunci când a fost luată decizia privind extinderea, potrivit unui oficial naţional şi unui diplomat UE care au fost informaţi despre discuţii. Acest lucru a permis o decizie unanimă a Consiliului European, despre care un alt oficial UE a declarat că este complet legală, în conformitate cu legislaţia UE. "Dacă cineva este absent, este absent. Din punct de vedere legal, este total valabil", a arătat oficialul.

Premierul ungar Viktor Orbán, care s-a opus vehement deschiderii negocierilor de aderare a Ucrainei, a criticat apoi acordul la care au ajuns liderii europeni fără el.

CITEȘTE ȘI Cum au luat liderii europeni decizia deschiderii negocierilor de aderare cu Moldova şi Ucraina. Ce a făcut Viktor Orban şi care este reacţia lui şi a altor lideri după vot

Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a avut un mesaj tranşant pentru Viktor Orbán, dar l-a regretat imediat.

Dacă faci parte din decizie - adică nu te opui prin veto unei decizii - "după aceea va trebui doar să îţi ţii gura închisă", a declarat De Croo reporterilor, înainte de a adăuga imediat: "Nu ar fi trebuit să spun asta". Prea târziu, o făcuse! - comentează POLITICO.

"Singurul lucru care contează este dacă îţi foloseşti dreptul de veto sau dacă nu îţi foloseşti dreptul de veto", a spus De Croo.

"Ucraina luptă de 2 ani pentru libertatea şi securitatea noastră, împotriva invaziei ruseşti care ameninţă şi Europa. Pentru Ucraina şi Moldova, lungul drum spre aderare începe luni. Este un mesaj de susţinere pentru Kiev. Un semnal pentru Moscova că agresiunea nu funcţionează niciodată", a scris ulterior pe X prermierul belgian Alexander De Croo.

CITEȘTE ȘI Presa internaţională subliniază încărcătura simbolică a deciziei UE de a deschide negocieri de aderare cu Ucraina şi Moldova: O palmă dată lui Putin, după aparentul eşec al lui Zelenski la Washington

În schimb, premierul irlandez Leo Varadkar a declarat că are "respect" pentru premierul maghiar Viktor Orbán, după ce acesta nu a blocat deschiderea discuţiilor privind candidatura Ucrainei la UE. "Ca să fiu corect cu premierul Orbán, el şi-a prezentat argumentele, le-a prezentat foarte puternic", a declarat Varadkar. "În esenţă, el a decis să nu folosească dreptul de veto... Trebuie să spun că respect faptul că nu a făcut acest lucru", a spus premierul irlandez.

Premierul ungar Viktor Orbán nu a primit "nimic" în schimb pentru a nu-şi impune poziţia principală: un veto la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, a susţinut, la rândul său, premierul sloven Robert Golob într-o declaraţie pentru POLITICO.

CINE I-A PROPUS LUI ORBAN SĂ PLECE

După mai multe ore de discuţii dificile privind deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, pe care premierul ungar Viktor Orbán le bloca cu veto-ul său, cancelarul german Olaf Scholz a fost cel care a venit cu soluţia. Scholz i-a spus lui Orbán, în faţa celorlalţi lideri, că, dacă într-adevăr nu este dispus să accepte, ar putea părăsi sala, astfel încât liderii UE să poată lua o decizie unanimă privind extinderea în absenţa sa, au declarat doi oficiali informaţi despre discuţii.

Cu toate acestea, propunerea nu a venit spontan, ci fusese convenită în discuţiile anterioare, a declarat unul dintre oficiali. Un al treilea oficial a declarat că Orbán a fost "momentan absent din sală într-o manieră convenită în prealabil şi constructivă".

ZELENSKI L-A SUNAT PE MACRON

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a sunat apoi pe preşedintele francez Emmanuel Macron pentru a-i mulţumi pentru rolul său în discuţiile privind aderarea Ucrainei, a declarat un oficial francez. "El i-a mulţumit preşedintelui pentru sprijinul său şi pentru ajutorul său în a face ca atitudinile să se schimbe", a declarat oficialul. Convorbirea a durat aproximativ 10 minute, potrivit oficialului.

Preşedintele francez a avut o serie de întâlniri în perioada premergătoare summitului european de joi. El s-a întâlnit cu premierul ungar Viktor Orbán la cină, săptămâna trecută, iar joi dimineaţă s-a întâlnit din nou la micul dejun cu alţi lideri.

Liderii UE urmau să mai dezbată pachetul de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Pe ordinea de zi se află, de asemenea, bugetul pe termen lung al UE, apărarea, sancţiunile impuse Rusiei, Orientul Mijlociu - şi orice altceva despre care liderii decid să vorbească.

Summitul ar trebui să se încheie vineri, dar ar putea dura mai mult dacă liderii nu vor ajunge la un acord până atunci, arată POLITICO.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.