Preşedintele francez Emmanuel Macron a primit-o la Palatul Elysée pe Angela Merkel, cu zece zile înaintea alegerilor legislative germane prin care urmează să fie desemnat succesorul cancelarului, la ultima lor cină, care marchează sfârşitul cuplului Macron-Merkel, relatează Euronews.
Între cei doi nu a existat vreo efuziune, ci doar o listă de dosare în care Franţa şi Germania urmează să coopereze până la capăt.
”Până la formarea viitorului Guvern (german), Angela Merkel şi cu mine vom continua să acţionăm mână în mână în marle dosare cărora încercăm să le oferim soluţii franco-germane, aşa cum facem din prima zi”, a declarat Emmanuel Macron.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El a enumerat numeroase dosare de abordat la această ”cină de lucru”, în frunte cu cel al ”consecinţelor” din perspectiva europenilor ale crizei din Afganistan.
”Ne gândim la încheierea misiunii NATO în această ţară (Afganistanul), la ce înseamnă acest lucru pentru viitoarele noastre misiuni de luptă împotriva terorismului şi ce concluzii vom trage şi ce lecţii vom învăţa din această experienţă nefericită, care nu şi-a atins obiectivul pe care şi l-a stabilit”, a declarat Angela Merkel.
Însă va avea, oare, Emmanuel Macron un nou interlocutor la Berlin la 1 ianuarie sau negocierile în vederea formării unui nou guvern german vor trena?
”Vom face tot ceea ce putem pentru a evita să existe o perioadă de latenţă prea lungă”, i-a dat asigurări Angela Merkel, aflată la putere de 16 ani.
La precedentele alegeri generale, în 2017, negocierile au durat aproape şase luni, ceea ce l-a obligat pe Emmanuel Macron, care tocmai fusese ales, să aibă răbdare timp de mai multe luni înainte de a-şi promova agenda europeană.
Este probabil ca Angela Merkel să se afle în continuare în post la summitul Uniunii Europene cu Balcanii Occidentali, prevăzut la Ljubljana, la 6 octombrie, şi la o reuniune a Celor 27 prevăzută două săptămâni mai târziu, la Bruxelles.
În patru ani, relaţia personală şi de lucru a lui Macron cu Merkel s-a schimbat în mod considerabil începând din 2017.
La început le-a fost dificil să găsească prea multe lucruri în comun unui cancelar în vârstă de 67 e ani, crescut la şcoala prudenţei, şi unui tânăr preşedinte în vârstă de 43 de ani, îndrăzneţ şi activ. Însă, în timp, cei doi lideri au reuşit, spun mulţi martori, să construiască o relaţie solidă bazată pe încredere.
Şeful statului francez s-a lovit însă mult timp de reticenţe germane faţă de o creştere a cheltuielilor UE.
În lupta împotriva covid-19, cei doi au încheiat o alianţă care a condus, în mai 2022, la propunerea unui plan de relansare european în valoare de 750 de miliarde de euro, finanţat în mare parte prin împrumuturi europene comune.
Ei au acţionat apoi împreună pentrua smulge un acord istoric asupra acestui plan.
Emmanuel Macron i-a primit, de asemenea, în ultimele zile, pe ceidoi posibili succesori ai Angelei Merkel, Olaf Scholz din cadrul Partidului Social Democrat (SPD) şi pe Armin Laschet din cadrul Uniunii Democrat Creştne (CDU).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.