Angela Merkel şi-a prezentat duminică, după luni de amânări, într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), răspunsul pe care i-l dă lui Emmanuel Macron cu privire la viitorul zonei euro, acceptând un buget de investiţii limitat în timp ce un guvern antiausteritate se instalează la putere în Italia, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cu o lună înaintea summitului european dedicat aprobării unei mari reforme a Europei, poziţia sa cu privire la acest subiect este foarte aşteptată.

În contextul în care un guvern populist şi eurosceptic tocmai intră în funcţie în Italia, ea a acceptat principiul a două mecanisme limitate de întrajutorare între ţări din zona euro - un buget de investiţii şi un sistem de împrumuturi destinate statelor care se cofruntă cu dificultăţi importante.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

BUGET DE INVESTIŢII

”Avem nevoie de o mai mare convergenţă economică între statele membre, în cadrul zonei euro”, apreciază ea., declarându-se în favoarrea ”unui buget de investiţii” dedicat zonei euro, fie specific, fie inclus în bugetul mai larg al Uniunii Europene (UE).

Ea schiţează însă un cadru strict al acestui buget.

Cancelarul evocă o sumă ”limitată la două cifre în miliarde de euro”, adică de câteva zeci de miliarde de euro.

Această sumă este mult mai mică decât cea pentru care s-a pronunţat preşedintele francez, aflat la originea propunerii unui asemenea buget.

FOND MONETAR EUROPEAN

”Solidaritatea între parteneri din zona euro nu trebuie niciodată să conducă la o uniune a îndatorării”, în care datoria să fie împărţită, a avertizat cancelarul german.

Ea a detaliat în acest cadru propunerea germană a unui Fond Monetar European (FME), care să le vină în ajutor ţărilor aflate în dificultate - însă în schimbul unei supravegheri strânse.

Acest FME interguvernamental ar urma să preia o parte din prerogativele Mecanismului European de Stabilitate (MES), însărcinat în prezent să ajute la finanţarea datoriilor unor ţări aflate în criză, precum Grecia, cărora le acordă împrumuturi pe termen foarte lung.

Însă FME ar merge mai departe.

”Pe lângă asta, îmi pot imagina posibilitatea unei linii de credit pe termen mai scurt, de cinci ani de exemplu”, a subliniat Merkel.

Aceste împrumuturi ar fi destinate ”susţinerii ţărilor care se confruntă cu dificultăţi de origine externă”, a precizat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.