Angela Merkel îl primeşte luni pe Emmanuel Macron, înaintea preluării preşedinţiei semestriale a Uniunii Europene (UE), care se confruntă cu noul coronavirus şi o criză fără precedent, de care cancelarul vrea să se ocupe înainte de a pleca de la putere, relatează AFP.
Preşedintele francez are, la rândul său, de recuperat după eşecul suferit de partidul său în alegerile municipale de duminică, marcate de o ascensiune a ecologiştilor.
Înainte de a se duce la Berlin, Emmanuel Macron îi primeşte luni la Palatul Elysée pe cei 150 de membri ai Convenţiei Cetăţeneşti pentru Climă (CCC), la o zi după acest val verde.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El intenţionează să dea ”răspunsuri puternice” şi ”la înălţimea mizelor şi aşteptărilor” ecologiste ale francezilor.
De la "Green Deal"-ul Comisiei Europene (CE) la Brexit, trecând prin problema migraţiei şi relaţiile cu China şi Statele Unite, şantierele nu lipsesc, de la 1 iulie, pentru cancelar.
Ea nu a mai deţinut preşedinţia semestrială a UE din 2007.
Însă pandemia covid-19 şi criza economică pe care a cauzat-o urmează să constituie prioritatea următoarelor şase luni.
”Pandemia coronavirusului ne-a bulversat lumea şi planurile preşedinţiei germane”, rezuma cancelarul la sfârşitul lui mai.
”CÂNTECUL LEBEDEI”
”Primele reflexe, inclusiv ale noastre, erau mai degrabă naţionale şi nu întotdeauna europene”, a recunoscut Merkel, care intenţionează de-acum să conjure ”pericolul ca o prăpastie să continue să se caşte în Europa”.
Ea mizează de-acum pe ”solidaritatea şi ajutorul reciproc” între Cei 27.
Acesta este un viraj de 180 de grade al conducătoarei germane, criticată din cauza intransigenţei sale faţă de o Grecie aproape de faliment în 2011.
Cancelarul, criticat până acum din cauza ataşamentului său faţă de ortodoxia bugetară şi extrema sa prudenţă pe scena europeană, ar putea astfel ”să se folosească de această preşedinţie pentru a-şi modela moştenire”, potrivit unui diplomat european, care evocă un ”cântec al lebedei” al cancelarului.
Merkel - aflată la putere de 15 ani - a anunţat că pleacă de la putere la sfârşitul lui 2021.
Acuzată adesea de lipsă de curaj politic, ea tocmai a spart un tabu german în domeniul solidarităţii financiare, propunând împreună cu Macron un plan de relansare economică europeană în valoare de 500 de miliarde de euro.
Mai ales, cei doi lideri - care se întâlnesc luni seara la Castelul Meseberg, în nordul Berlinului - au propus ca acest plan să fie finanţat prin datorii europene comune care să serveascăla finanţarea subvenţiilor care urmează să fie acordate celor mai afectate ţări de covid-19.
Această iniţiativă franco-germană a deschis calea unui plan în valoare de 750 de miliarde de euro al CE, care preconizează însă negocieri dure în Europa.
”Suntem optimişti, hotărâţi şi vrem să obţinem un acord bugetar în iulie”, vrea să creadă preşedinţia franceză.
Cancelarul a mărturisit însă, vineri, mai multor ziare europene, între care şi Le Monde, că nu are ”nicio iluzie cu privire la dificultatea negocierilor viitoare”.
Miza este mare, succesul acestei preşedinţii semestriale, eventual viitorul UE se joacă în viitoarele săptămâni.
Neadoptarea planului de relansare ”ar agrava toate problemele”, alimentând populismul, a avertizat cancelarul în acest interviu.
”Un şomaj foarte mare într-o ţară poate dezvolta o putere politică explozivă. Ameninţările la adresa democraţiei ar fi atunci mai mari”, avertizează ea.
Dacă UE învinge reticenţele ţărilor ”frugale” care se opun planului de relanare economică în forma actuală - Olanda, Austria, Danemarca şi Suedia -, preşedinţia germană va fi încununată, atunci, de succes.
”NO DEAL” DEVASTATOR
Însă altă problemă importantă aşteaptă UE, odată ce negocierile de după Brexit se află în impas.
Regatul Unit, care a ieşit din UE la 31 ianuarie, negociază de-acum cu Bruxellesul în vederea stabilirii unei relaţii comerciale avantajoase cu blocul european, la sfârşitul perioadei de tranziţie care se încheie la sfârşitul anului.
Negocierile nu au permis progrese reale, în contextul în care termenul-limită se apropie cu paşi mari, iar odată cu el riscul unui ”no deal” devastator pentru economie,
Merkel nu ascunde nici faptul că vrea ca Europa să-şi asume ”mai multe responsabilităţi” la nivel mondial, împotriva ”blocurilor” chinez şi american.
Ea vrea, astfel, să încheie un ”acord de investiţii” cu Beijingul. Însă summitul UE-China din sepemrbie de la Leipzig a fost anulat din cauza pandemiei covid-19 şi a lipsei perspectivei unui acord.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...