Angela Merkel a făcut un gest cu privire la Brexit pentru Boris Johnson, apreciind că este posibil să se ajungă la un acord negociat ”în următoarele 30 de zile”, care să răspundă exigenţelor premierului britanic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Eu doresc un acord negociat”, a declarat cancelarul german miercuri seara în faţa presei, la Berlin, unde l-a primit pe omologul său britanic, care a efectuat în Germania prima sa vizită în strănătate de la preluarea funcţiei, la începutul unui intens turneu diplomatic pentru el în Europa.

Discuţiile cu privire la o ieşire negociată a Regatului Unit din blocul european se lovesc, în prezent, de mecanismul numit ”plasa de siguranţă” irlandeză (”backstop”), prevăzut în acordul retragerii încheiat de Londra şi UE.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Această dispoziţie controversată este un fel de poliţă de asigurare pentru UE.

Ea vizează să evite să apară din nou, după Brexit, o frontieră între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, în sud, care riscă să retrezească la viaţă conflictul pe insulă.

Ea ar avea drept consecinţă rămânerea întregului regat în Uniunea Vamală cu statele membre UE, până când cei doi parteneri găsesc o soluţie prin care să-şi definească viitoarea relaţie post-Brexit, într-un termen de aproximativ doi ani.

Boris Johnson a arătat clar, într-o scrisoare, la începutul săptămânii, că se opune acestui mecanism şi  îndeamnă statele membre UE să redeschidă negocierile.

”DE CE NU?”

”Însă poate că putem să ajungem (la această soluţie cu privire la relaţia viitoare) în următoarele 30 de zile, de ce nu?” şi nu peste doi ani, a declarat cancelarul. Iar în acest caz, ”plasa de siguranţă” ar fi inutilă, a adăugat ea.

”Vom fi făcut, atunci, un mare pas înainte”, a apreciat ea, îndemnând ”să se facă eforturi” în acest sens.

”Eu sunt întru totul satisfăcut de aceastăpoziţie”, i-a răspuns Boris Johnson, în această conferinţă de presă comună, în pofida faptului că el a apreciat că acest calendar de 30 de zile propus de Merkel este ”foarte strâns”.

”Eu sunt foarte satisfăcut să vă ascult în această (miercuri) seara, Angela, să aud că cel puţin o conversaţie despre subiect poate, în prezent, să înceapă cu adevărat”, a spus el.

Johnson a repetat că nu vrea să audă de ”plasa de siguranţă”. Regatul Unit ”nu poate accepta” în forma actuală acordul negociat de UE şi Londra, pentru că acest mecanism controversat va menţine Marea Britanie ”prizonieră” în cadrul legal al UE.

Până în prezent, Boris Johnson a avut parte, în acest subiect, doar de eşecuri, de la principalii lideri europeni, mai ales marţi, din partea preşedintelui Consiliului European Donald Tusk.

”CLARITATE”

Merkel a avertizat, însă, că este necesară o ”claritate” totală asupra naturii relaţiilor viitoare între Londra şi UE. Iar ea a amintit că negocierile este necesar să fie purtate de către Comisia Europeană (CE).

Germania, în mod tradiţional apropiată de Marea Britanie în probleme economice în UE în ultimele decenii, mai ales în probleme de comerţ şi liber-schimb, se teme mai ales de efectele unui Brexit ”dur”.

Un Brexit dur ar avea efecte nefaste asupra exporturilor germane - pilonul economiei naţionale.

Perspectiva unei ieşiri rapide a Marii Britanii şi tensiunile comerciale internaţionale ”ne dau bătăi de cap”, a avertizat cancelarul german miercuri, într-un discurs pe care l-a susţinut anterior la Leipzig, în contextul în care economia germană se confruntă cu turbulenţe.

Ea a adăugat că vrea să discute cu Boris Johnson despre oieşire a Regatului Unit ”fără prea multe fricţiuni, pentru că trebuie să ne batem pentru creşterea noastră economică”.

"BoJo" este primit joi la Palatul Elysée de Emmanuel Macron, care a fost, până acum, susţinătorul unei linii mai dure decât Angela Merkel, cu privire la Brexit, faţă de Londra.

Preşedintele francez a declarat miercuri că i-ar plăcea să-i ceară clarificări lui Boris Johnson, pentru că solicitările sale de renegociere a Brexitului ”nu sunt o opţiune care există”, exprimându-şi totodată dorinţa ca discuţiile cu Londra pe acest subiect să fie ”cele mai amicale şi fraterne posibil”.

Această secvenţă diplomatică se încheie la Biarritz, prin participarea liderului conservator la un summit G7 marcat mai ales de o întâlnire între preşedintele american Donald Trump, un aprig susţinător al unui Brexit fără concesie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.