Uniunea Europeană şi MERCOSUR anunţă vineri că au ajuns la un acord asupra unui tratat de liber-schimb negociat de 25 de ani, căruia Franţa i se opune ferm, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

MERCOSUR şi Uniunea Europeană (UE) au încheiat ”negocierile în vederea unui acord” de liber-schimb, a anunţat vineri, la Montevideo, preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

”Am încheiat negocierile Acordului UE-MERCOSUR. Este începutul unei noi istorii. Abia aştept acum să discut cu ţările europene”, a scris pe X von der Leyen, în timpul unei conferinţe de presă comune cu preşedinţii Argentinei, Braziliei, Paraguayului şi Uruguayului, în vederea anunţării acestuio acord, încheiat după 25 de ani de negocieri.

Acordul încheiat urmează să fie validat, de-acum de către cele 27 de state membre, iar apoi de către Parlamentul European (PE).

Franţa a reacţionat imediat.

Ministrul delegat cu Comerţul Extern demisionar Sophie Primas a anunţat că acest ”deal” al Comisiei Europene (CE) o angajează doar pe ea.

”Azi nu este în mod clar sfârşitul poveştii. Ceea ce se întâmplă la Montevideo nu este o semnare a unui acord, ci doar încheierea politică a negocierilor. Aceasta nu angajează decât Comisia, ci nu statele membre”, afirmă ministrul într-o declaraţie tramsmisă AFP.

”Comisia îşi asumă responsabilităţile de negociator, dar asta o angajează doar pe ea”, a subliniat ea.

Ursula von der Leyen a apreciat că acest acord este ”o victorie a Europei”.

În vederea încheierii acestui acord, CE a ascultat ”îngrijorările” sectorului agricol european şi a introdus ”garanţii”, a dat ea asigurări.

”Acest acord va fi în favoarea cetăţenilor şi întreprinderilor”, a declarat ea. El ”va aduce beneficii semnificative consumatorilor şi întreprinderilor” dacă va fi aprobat, a declarat ea în conferinţa de presă.

El ”ne reflectă valorile şi angajamentul în favoarea acţiunii climatice. Normele noastre sanitare şi alimentare rămân de neatins”, a dat asigurări von der Leyen.

Comisia Europeană este, în virtutea tratatelor europene, singura negociatoare a acordurilor comerciale în numele Celor 27, iar orice text semnat cu Mercosur este necesar să fie ratificat de cel puţin 15 state membre UE care să reprezinte 65% din populaţia Uniunii, iar apoi să obţină o majoritate în PE.

În Franţa, agricultorii s-au mobilizat împotriva acestui text, mobilizaţi de către clasa politică.

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a spus ”din nou” preşedintei CE Ursula von der Leyen, joi, la telefon, că proiectul acestui acord comercial este ”inaccptabil în starea actuală”.

”Vom continua să ne apărărm neîncetat suveranitatea agricolă”, a subliniat pe X şeful statului francez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.