Bruxellesul vrea să păstreze controlul asupra exporturilor vaccinurilor împotriva covid-19 în afara Uniunii Europene (UE), iar Comisia Europeană (CE) a anunţat o prelungire a dispozitivului joi, la doar câteva zile după ce Italia a blocat un export de vaccin AstraZeneca în Australia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest mecanism a fost anunţat la sfârşitul lui ianuarie de către Bruxelles.

El supune exportul vaccinurilor împotriva covid-19 în afara UE unor autorizări prealabile ale statelor membre şi urmează să rămână în vigoare cel puţin ”până la sfârşitul lui mai 2021”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Aceste reguli se aplică laboratoarelor cu care UE are contracte de achiziţie anticipată.

Ideea este simplă - Bruxellesul vrea să se asigure că producătorii îşi achită obligaţiile contractuale faţă de UE înainte de furniza doze în străinătate.

Autorizarea exportării este acordată doar ”în măsura în care volumul exportului produselor nu este atât de mare ncât să constituie o ameninţare la adresa furnizării continue de vaccinuri necesare execuţiei contractelor de achiziţie anticipate încheiate de Uniune cu producători de vaccinuri”, se arată în reglementarea europeană.

Această procedură nu priveşte exporturi legate de ”urgenţe umanitare” sau legate de Covax - prin care se livrează vaccin împotriva covid-19 ţărilor aflate în curs de dezvoltare.

La începutul lui martie, Italia a fost primul stat UE care a recurs la acest mecanism, opunându-se exportării a 250.700 de doze de vaccin AstraZeneca.

Decizia a fost luată de către Roma, cu aprobarea Bruxellesului.

Destinatara dozelor, Australia, nu face parte dintre excepţiile prevăzute în documentele europene, iar exportul poate, astfel, fi refuzat.

Procedura nu prevede recursuri specifice la care ar putea apela AstraZeneca în cazul unei contestări. Astfel, se aplică ”recursurile obişnuite, prevăzute în dreptul european”.

The Irish Times scrie că, potrivit unor declaraţii de export, UE este unul dintre cei mai mari exportatori de vaccin împotriva covid-19 în lume şi că a exportat - numai în februarie - opt milioane de doze de vaccin în Regatul Unit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.