Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman (MBS), a declarat joi că regatul său doreşte să investească 600 de miliarde de dolari în Statele Unite în următorii patru ani, în prima convorbire telefonică cu un lider străin pe care Donald Trump a avut-o de când a revenit la Casa Albă, relatează The Associated Press.
Deplasarea lui Trump din 2017 în Arabia Saudită a rupt tradiţia preşedinţilor americani de a merge mai întâi în Regatul Unit ca primă vizită în străinătate. De asemenea, a subliniat legăturile strânse ale administraţiei sale cu conducătorii statelor bogate în petrol din Golf, în timp ce compania sa imobiliară omonimă a urmărit, de asemenea, să încheie tranzacţii în regiune, reaminteşte AP.
Comentariile prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, redate joi dimineaţă de agenţia de presă saudită de stat, au fost făcute în timpul unei convorbiri telefonice cu Trump. Aceasta a marcat prima convorbire a lui Trump cu un lider străin de la învestirea sa, luni.
„Prinţul moştenitor a afirmat intenţia regatului de a-şi extinde investiţiile şi comerţul cu Statele Unite în următorii patru ani, în valoare de 600 de miliarde de dolari şi, potenţial, dincolo de această sumă”, se arată în relatarea agenţiei SPA.
Agenţia nu a detaliat unde ar putea fi plasate aceste investiţii şi schimburi comerciale.
În ultimii ani, SUA au renunţat din ce în ce mai mult să se bazeze pe exporturile de petrol saudite, care au reprezentat piatra de temelie a relaţiei lor timp de decenii.
Fondurile suverane saudite au luat participaţii mari în companiile americane, în timp ce se uită, de asemenea, şi în domeniul sportului.
Cu toate acestea, Arabia Saudită se bazează predominant pe arme şi sisteme de apărare fabricate în SUA, care ar putea face parte din investiţie.
Casa Albă a emis joi un comunicat prin care confirmă convorbirea, afirmând că cei doi lideri „au discutat despre eforturile de a aduce stabilitate în Orientul Mijlociu, de a consolida securitatea regională şi de a combate terorismul”.
„În plus, au discutat despre ambiţiile economice internaţionale ale regatului Arabiei Saudite în următorii patru ani, precum şi despre comerţ şi alte oportunităţi de creştere a prosperităţii reciproce a Statelor Unite şi a regatului Arabiei Saudite”, se arată în comunicatul care nu are alte detalii.
Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor saudit, conducătorul de facto al regatului bogat în petrol, a discutat, de asemenea, cu secretarul de stat american Marco Rubio joi dimineaţă.
Luni, după învestirea sa, Trump a vorbit despre posibilitatea de a merge din nou în regat ca primă vizită în străinătate, aşa cum a făcut în 2017.
„Prima vizită în străinătate era de obicei în Regatul Unit, dar eu am făcut-o în Arabia Saudită data trecută, pentru că au fost de acord să cumpere produse de la noi în valoare de 450 de miliarde de dolari”, le-a spus Trump jurnaliştilor în Biroul Oval. „Dacă Arabia Saudită va dori să investească alte 450-500 de miliarde de dolari - creşte, cu toată inflaţia - cred că probabil aş merge” din nou, a spus Trump.
Întrebată de o potenţială călătorie în Arabia Saudită, secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat joi jurnaliştilor: „Nu am cunoştinţă de niciun plan în acest moment”.
Vizita lui Trump din 2017 în regat a declanşat un boicot care a vizat ani de zile Qatarul din partea a patru ţări arabe, inclusiv regatul saudit.
Trump a menţinut relaţii strânse cu Arabia Saudită, chiar şi după ce prinţul Mohammed a fost implicat în uciderea şi dezmembrarea în 2018 a editorialistului Jamal Khashoggi de la Washington Post, la Istanbul. De asemenea, regatul a discutat ani de zile cu administraţia Biden despre un acord mai amplu de recunoaştere diplomatică a Israelului în schimbul protecţiei americane şi al altor tipuri de sprijin.
Angajamentul de 600 de miliarde de dolari, care eclipsează produsul intern brut al multor ţări, vine, de asemenea, în contextul în care regatul se confruntă cu propriile sale presiuni bugetare. Preţurile globale ale petrolului rămân scăzute la câţiva ani după apogeul pandemiei de coronavirus, afectând veniturile regatului.
Între timp, prinţul Mohammed doreşte, de asemenea, să continue proiectul său de 500 de miliarde de dolari la NEOM, un nou oraş în deşertul de vest al Arabiei Saudite, pe malul Mării Roşii. De asemenea, va trebui să construiască stadioane noi şi infrastructură în valoare de zeci de miliarde de dolari, înainte de a găzdui Cupa Mondială FIFA 2034.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.