Premierul britanic Theresa May încearcă, de joi, să convingă Parlamentul - o sarcină foarte dură - să accepte proiectul acordului Brexitului, care provoacă un mare scepticism şi o revoltă în tabăra sa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Partidul Conservator este foarte împărţit - între susţinători ai unui Brexit dur şi eurofili. May a fost nevoită să lupte timp de cinci ore, miercuri, pentru a obţine avalul Guvernului său faţă de proiectul de acord cu privire la ieşirea regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), încheiat marţi cu Bruxellesul.

Ea va prezenta textul într-o alocuţiune în Camera Comunelor, care se va pronunţa în decembrie. În cazul unui vot negativ, ea va trebui să-şi revadă versiunea.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Or compromisul elaborat după negocieri dure între Londra şi Bruxelles mobilizează împotriva sa atât susţinători, cât şi opozanţi ai Brexitului, care se tem că regatul va rămâne supus reglementărilor europene ani de zile, fără ca să aibă vreun cuvânt de spus.

Buturuga se afla în Irlanda, unde era vorba despre evitatrea unei ”frontiere dure” între Nord - provincia britanică - şi Sud - Republică independentă şi stat membru UE -, cu scopul de a menţine Acordul de Pace din 1998. Noul text de aproape 600 de pagini prevede o ”plasă de siguranţă” în locul unei frontiere fizice pe insulă.

În pofida faptului că urmează să se aplice doar ca ultim recurs, clauza prevede păstrarea unei uniuni vamale între regat şi Uniune şi o aliniere la reglementări mai avansată în Irlanda de Nord pe timpul unei perioade de tranziţie, până când discuţiile se încheie negocierile cu privire la viitoarea relaţie comercială între cele două părţi.

MAJORITATE FRAGILĂ

Această soluţie va permite reluarea controlului asupra ”banilor noştri, legilor noastre şi frontierelor noastre, va pune capăt libertăţii de mişcare, va proteja locurile de muncă, securitatea şi uniunea noastră”, a declarat may miercuri seara în faţa presei.

Din contră, ”prin acest acord vom rămâne în uniunea vamală, vom rămâne de fapt în piaţa unică”, i-a replicat unul dintre principalii săi oponenţi în cadrul Partidului Conservator Boris Johnson, la BBC. Fostul şef al diplomaţiei, pro-Brexit, a apreciat că acest lucru va transforma ţara într-un ”stat vasal” al UE.

Jacob Rees-Mogg, liderul unui influent grup de câţiva zeci de deputaţi "Brexiters", şi-a îndemnat colegii să respingă acordul.

Acest compromis ”subminează integritatea economică şi constituţională a Regatului Unit” prin acordarea unui tratament diferit Irlandei de Nord şi nu este, aşadar ”acceptabil”, a avertizat Arlene Foster, şefa partidului nord-irlandez DUP, aliatul Partidului Conservator al lui May şi sprijinul indispensabil în majoritatea absolută în Parlamentul de 650 de deputaţi.

Această majoritate absolută este fragilă, iar deputaţi preconizează că ea se va eroda şi mai mult, precum Peter Bone, potrivit căruia premierul riscă să piardă susţinerea ”multor deputaţi conservatori şi a milioane de alegători”.

În privinţa opoziţiei, liderul Partidului Laburist Jeremy Corbyn, care a discutat cu May miercuri, a anunţat că este împotriva textului.

ALOCUŢIUNEA LUI TUSK

Acordul suscită de asemenea blamul în tabăra anti-Brexit, care nu se poate împăca cu părăsirea Uniunii.

Iar inegalitatea tratamentului între diverse provincii britanice a provocat furia premierului separatist scoţian, eurofila Nicola Sturgeon, care consideră ”devastator” pentru Scoţia proiectul acordului, pentru că el favorizează Irlanda de Nord.

May a agitat spectrul unei ieşiri fără acord, antrenând o catastrofă economică şi un haos juridic. Ea a agitat ameninţarea unui ”fără niciun Brexit”, adresată deputaţilor eurosceptici, dar de care unii eurofili au profitat pentru a-şi consolida cererea unui al doilea referendum, precum Partidul Verde şi un mic - dar aflat în creştere - număr de deputaţi conservatori.

În foaia de drum a plecării regatului din Uniune, stabilită la 29 martie 2019, următoarea etapă este organizarea unui summit excepţional al liderilor europeni menit să valideze compromisul, ”probabil” la 25 noiembrie, potrivit premierului irlandez Leo Varadkar.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk urma să susţină joi o alocuţiune, la Bruxelles, în care să convoace în mod solemn acest summit.

Negociatorul-şef al UE Michel Barnier şi-a exprimat satisfacţia faţă de ”progresele decisive” în negocierile Brexitului, care deschid calea finalizării unui acord şi unei ”retrageri ordonate” a regatului din Uniune.

Însă francezul a avertizat că mai este încă ”multă, multă treabă” de făcut. Mai ales de către Theresa May.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.