O soluţie a fost găsită de Uniunea Europeană şi Londra în vederea evitării unei ”frontiere dure” între Irlanda de Nord şi Irlanda, în proiectul acordului Brexitului, a anunţat negociatorul-şef al UE Michel Barnier, scrie AFP.
Problema frontierei irlandeze era motivul împotmolirii negocierilor de mai multe săptămâni.
Watch live: EU chief Brexit negotiator Michel Barnier news conference after UK and EU reach Brexit deal https://t.co/4voW6v5Gcs
— ITV News (@itvnews) November 14, 2018
”Am găsit împreună o soluţie”, şi-a exprimat satisfacţia, miercuri seara, în faţa presei, Michel Barnier.
El le-amulţumit negociatorilor din ambelor pentru cele 17 luni de muncă la acord şi a salutat proiectul de acord pe care l-a prezentat succint, drept un pas important al Guvernului May către Brexit.
Premierul britanic Theresa May a obţinut miercuri avalul Executivului său faţă de proiectul acordului Brexitului încheiat marţi cu Bruxellesul, într-o şedinţă de Guvern maraton, o etapă crucială a procesului de divorţ cu UE.
Barnier a apreciat la rândul său că Bruxellesul şi Londra au făcut ”progrese decisive” în negocierea Brexitului, deschizând calea finalizării unui acord şi unei ”retrageri ordonate” a Regatului Unit la 29 martie 2019.
Însă Barnier a notat că există, în continuare ”multe, multe de făcut”.
”Decizia colectivă a Cabinetului este că Guvernul trebuie să aprobe proiectul acordului”, a declarat Theresa May într-o scurtă alocuţiune în faţa sediului, la numărul 10, pe Downing Street.
”Este un pas decisiv care ne va permite să avansăm şi să finalizăm acordul în zilele care vin”, a adăugat ea, zâmbind uşor, după o reuniune ”pasionantă” a cabinetului său de cinci ore, în care a încercat să-şi convingă miniştrii să-şi depăşească disensiunile.
Aderarea Guvernului britanic era indispensabilă în vederea implementării etapei următoare - organizarea unui summit excepţional al liderilor europeni, menit să valideze acordul de retragere.
Acest summit aurmează ”probabil” să aibă loc duminică, pe 25 noiembrie, potrivit premierului irlandez Leo Varadkar.
Pe de altă parte, premierul scoţian Nicola Sturgeon a catalogat, tot miercuri, drept ”devastator” pentru Scoţia proiectul acordului Brexitului, pentru că ar favoriza Irlanda de Nord.
Şefa separatiştilor scoţieni vrea ca Scoţia să rămână în piaţa unică şi uniunea vamală.
Proiectul de acord prevede o ”plasă de siguranţă” (”backstop”) menită să evite revenirea la o frontieră fizică între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda vecină, stat membru UE.
Această soluţie pe două paliere ia forma unui aranjament vamal care include întregul Regat Unit şi o aliniere în domeniul reglementărilor a Irlandei de Nord, a declarat pentru AFP o sursă europeană.
”Asta ar fi devastator pentru investiţii şi locuri de muncă Scoţia”, a declarat Nicola Sturgeon, conducătoarea Partidului Naţional Scoţian (SNP, separatist, la putere), într-o înregistrare video postată pe Twitter.
WATCH: @NicolaSturgeon tells me a #Brexit deal which would leave Scotland outside the single market competing for investment and jobs with Northern Ireland would be the "worst of all possible worlds.'' pic.twitter.com/0x7IthUIAS
— kathryn samson (@kathsamsonitv) November 14, 2018
”Ar fi cel mai rău scenariu posibil”, a apreciat ea.
Acordul ar putea fi respins de Parlamentul britanic, ceea ce ar lăsa uşa deschisă unor ”soluţii mai bune”, precum rămânerea întregului regat în piaţa unică, a adăugat ea.
”Dacă informaţiile prezentate de presă sunt exacte, «plasa de siguranţă» va avea drept consecinţă involuntară despărţirea Irlandei de Nord de restul Regatului Unit şi ar aduce o atingere gravă uniunii noastre”, a declarat ea.
Scoţia a votat masiv în favoarea rămânerii în UE (63%) în referendumul din iunie 2016, însă regatul s-a pronunţat (52%) în favoarea Brexitului.
Acest referendum a avut la doi ani după organizarea unui referendum pe tema independenţei Scoţiei, în care 55% dintre alegători au ales să rămână în regat.
Nicola Sturgeon consideră că votul în favoarea Brexitului a schimbat datele, dar a amânat pe mai târziu perspectiva unui nou referendum pe tema independenţei, aşteptând să vadă mai cum va arăta Brexitul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...