Premierul Theresa May a îndemnat la o continuare a planului amplasării unei statui a ”Doamnei de fier” Margaret Thatcher în Piaţa Parlamentului britanic, în pofida unor îngrijorări cu privire la vandalizarea monumentului, relatează AFP.
”Înţeleg că există nişte probleme în legătură cu statuia”, a declarat vineri pentru BBC şefa Guvernului conservator.
”Ar trebui să nu se sugereze că ameninţarea cu vandalismul ar trebui să împiedice ca statuia lui Margaret Thatcher să fie instalată”, a declarat May, care a respins orice asemănări cu temuta sa predecesoare.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
O statuie de bronz a lui Thatcher, în valoare de 300.000 de lire sterline (aproape 340.000 de euro), s-a propus să fie amplasată în Piaţa Parlamentului, alături de giganţi politici precum Winston Churchill şi Mahatma Gandhi, simbolul independenţei Indiei.
Thatcher, un premier conservator în perioada 1979-1990, a decedat în 2013 la vârsta de 87 de ani. Ea a lăsat o moştenire controversată şi a mai atras vandali.
Un protestatar a decapitat, în 2002, la Londra, în Biblioteca Guildhall, o statuie de marmură italiană a lui Thatcher.
După moartea ei, în capitală au apărut o serie de graffiti. ”Arzi în iad Maggie”, era mesajul unui astfel de inscripţii.
Răspunzând unei solicitări în vederea amplasării statuii lui Thatcher în Piaţa Parlamentului, o organizaţie conservatoare a apreciat că ridicarea unei statui ar trebui să impună respect , la zece ani de la moartea unei persoane.
”Lady Thatcher a fost larg respectată, însă nu se poate spune că nu a fost controversată în această ţară”, a apreciat The Thorney Island Society.
”Este recomandabil ca regula celor zece ani să fie respectată - trebuie să treacă o perioadă decentă înainte ca statui permanente să fie ridicate, mai ales atunci când sunt suficient de controversate şi riscă să fie vandalizate”.
Organizaţia The Royal Parks, care administrează pământul pe care se instalează statui, a obiectat, la rândul ei, subliniind că nu este sigură că familia Thatcher este de acord cu acest lucru.
”Am cerut de multe ori asigurări de la solicitanţi care să arate că au aprobarea familiei în vederea (ridicării statuii). Până acum nu am primit aceste asigurări”, precizează Royal Parks într-o scrisoare.
Ivan Saxton, cofondatorul Public Memorials Appeal Trust, care a colectat fonduri pentru statuie, a anunţat anul trecut că fiica lui Thatcher, Carol, se opune deoarece statuia ”n-are geantă”.
Thatcher era celebră din cauza genţilor ei, care au devenit un simbol al fermităţii sale şi care sunt vândute în prezent la licitaţii cu zeci de mii de lire sterline.
Programul ei de privatizări şi dereglementări a contribuit la redresarea economiei şubrede a Regatului Unit. ”Doamnei de fier” i se atribuie, de asemenea, un rol de prim-plan în încheirea Războiului Rece.
Însă ea rămâne o personalitate controversată, mai ales în rândul clasei muncitoare din regat, care a fost extrem de dur afectată de declinul industrial devastator pe care l-a provocat prin reaşezarea economiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.