Premierul britanic Theresa May, slăbită de eşecul în alegerile legislative de la 8 iunie, urmează să îndemne marţi opoziţia să o ajute să pună în aplicare Brexitul, într-o încercare de relansare, la un an după ce a ajuns la putere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Luând act de ”realitatea diferită” cu care se confruntă după alegeri, în urma cărora Partidul ei Conservator a pierdut majoritatea absolută în Parlament, May urmează să le ceară şi altor formaţiuni să o ajute ”să înfrunte provocările” cu care se confruntă ţara, care a deschis negocieri în vederea ieşirii din Uniunea Europeană cu Bruxellesul .

”În acest nou context, este mai important să ne apărărm politica şi valorile şi să câştigăm bătălia ideilor în Parlament şi în ţară”, urmează ea să sublinieze într-un discurs din care au fost difuzate fragmente luni. Ea le cere partidelor să ”vină cu ideile lor despre modul în care să fie înfruntate aceste provocări”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Eşecul în alegerile legislative i-a slăbit puternic autoritatea şefei Guvernului, iar de atunci continuă să circule zvonuri despre înlocuirea ei.

Potrivit tabloidului Mail on Sunday, fostul vicepreşedinte al partidului, Andrew Mitchell, a declarat într-o reuniune cu deputaţi conservatori că ea ”şi-a pierdut autoritatea” şi că ”slăbiciunea” ei impune partidului ”să găsească un nou lider”.

Însă potrivit numărului doi în Guvern, Damian Green, îndemnul ei la o susţinere din partea tuturor partidelor este ”o modalitate adultă de a face politică”.

Theresa May, aleasă la conducerea partidului ei pe 11 iulie 2016, în urma referendumului prin care s-a hotărât ieşirea din UE, a apărat până acum un Brexit ”dur”, implicând ieşirea de pe piaţa unică europeană şi reluarea controlului asupra frontierelor.

Însă alegerile au pus-o în dificultate, iar Guvernul întârzie să prezinte o poziţie clară şi armonizată cu privire la Brexit.

Ministrul ei de Finanţe Philip Hammond apără o abordare conciliantă în negocierile cu Bruxellesul, în vederea apărării economiei britanice.

În acest sens, un grup transpartizan a fost înfiinţat în Parlament cu scopul ”obţinerii relaţiei celei mai apropiate posibil” cu UE, ”păstrând totodată toate opţiunile deschise” în negocierile cu Bruxellesul.

Acest nou grup este condus de o fostă secretară de stat conservatoare, Anna Soubry, şi de laburistul Chuka Umunna, amândoi proeuropeni convinşi, şi este susţinut de Partidul Liberal-Democrat (eurofil).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.