Preşedintele italian Sergio Mattarella a anunţat joi dizolvarea Senatului şi Camerei Deputaţilor italiene, provoacând automat alegeri anticipate, care urmează să aibă loc la 25 septembrie, relatează AFP.
”Situaţia politică a condus la această decizie”, a anunţat şeful statului într-o alocuţiune televizată, referindu-se la demisia premierului Mario Draghi, după retragerea a trei partide din coaliţia guvernamentală.
”Discuţia, votul şi modul în care a fost exprimat acest vot ieri (miercuri) în Senat” au demonstrat lipsa unei ”susţineri parlamentare a Guvernului şi lipsa perspectivelor unei noi majorităţi”, a declarat Sergio Matarella.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Această condiţie a făcut inevitabilă dizolvarea anticipată a Parlamentului”, care ”este întotdeauna ultima opţiune”, a subliniat el.
Aceste alegeri legislative urmează să aibă loc la 25 septembrie, potrivit unor surse guvernamentale.
Guvernul demisionar al lui Mario Draghi rămâne la putere, până atunci, şi expediază afacerile curente.
Arhi-favorită în aceste viitoare alegeri este coaliţia ”de centru-dreapta” din care fac parte Forza Italia (dreapta) a lui Silvio Berlusconi, Liga (extremă drepta) a lui Matteo Salvini şi Fratelli d'Italia (post-fascist).
Fratelli d'Italia lui Giorgia Meloni este creditat pe ptimul loc - cu aproape 24% dintre intenţiile de vot, urmat de Partidul Democrat (centru-stânga), creditat cu 22% şi Liga (14%), potrivit unui sondaj realizat la 18 iulie de către Institutul SWG.
Forza Italia ar primi 7,4% dintre voturi, iar Mişcarea Cinci Stele (M5S, populişti) 11,2%.
Mario Draghi, în vârstă de 74 de ani, care a ajuns la conducerea Guvernului în februarie 2021 pentru a scoate Italia din crizele sanitară şi econmică, a demisionat mai întâi la 14 iulie, însă Mattarella i-a refuzat imediat demisia.
Refuzul partidelor Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, Liga lui Matteo Salvini şi M5S de a participa la un vot de încredere, cerut miercuri de către şeful Guvernului în Senat, l-a doborât de la putere pe ”Super Mario”.
Provocări interne - relansarea economică, inflaţia, şomajul - şi externe - independenţa energetică, războul rus din Ucraina - cu care se confruntă Italia şi UE ”cer un guvern cu adevărat puternic şi solidar şi un Parlament care să-l susţină cu convingere”, a pledat, cu toate acestea, premierul demisionar.
Însă apelul său a fost ignorat de către nume grele din cadrul coaliţiei sale, care au deja privirea aţintită asupra campaniei electorale viitoare. Numai centrul şi stânga au rămas alături de Draghi până la sfârşit.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...