Marocul îşi ”suspendă toate contactele” cu Ambasada Germaniei la Rabat, din cauza unor ”neînţelegri profunde” cu Berloinul în diverse dosare, inclusiv în problema Saharei Occidentale, declară surse diplomatice marocane pentru AFP.
Presa marocană a publicat luni o scrisoare deschisă adresată de către ministrul marocan de Externe Nasser Bourita premierului marocan Saad-Eddine El Othmani, în care detaliază această decizie.
Toate ”departamentele ministeriale (...) snt rugate să-şi suspende orice contact, acţiune sau interacţiune (...), atât cu Ambasada Germaniei în Maroc, cât şi cu organismele de cooperare şi fundaţiile politice germane care au legături cu ea”, se arată în această scrisoare oficială.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Ministerul (marocan) de Externe a luat de asemenea deciiza de a suspenda orice contact sau demers cu ambasada”, se arată în scrisoare, în care se evocă ”neînţelegeri profunde” cu Germania ”pe tema unor probleme fundamentale pentru Maroc”.
”Marocul doreşte să-şi păstreze relaţia cu Germania, însă aceasta este o formă de alertă care exprimă o stare de nemulţumire cu privire la numeroase probleme”, a confirmat luni seara pentru AFP un oficial de rang înalt de la Ministerul marocan de Externe.
”Nu va exista vreun contact, atât timp cât răspunsul nu va fi adevcat în diverse probleme care au fost ridicate”, a declarat el.
Între punctele de fricţiune se află poziţia Germaniei cu privire la Sahara Occidentală, care critică o decizie americană de a recunoaşte suveranitatea Marocului asupra acestui teritoriu disputat, dar şi cu privire la o îndepărtare a Rabatului de la negocieri cu privire la viitorul Libiei, la o conferinţă organizată de Berlin în ianuarie 2020, detaliază el.
La începutul lui decembrie, şeful diplomaţiei marocane saluta, într-un comunicat, ”excelenta cooperare bilaterală între cele două ţări”, în urma unei convorbiri la telefon cu omologul său german.
Berlinul tocmai deblocase o anvelopă în valoare de 1,387 miliarde de euro, reprezentând un ajutor financiar - donaţii în valoare de 202,6 milioane de euro, iar restul împrumuturi bonificate - în vederea susţinerii unor reforme ale sistemului financiar marocan şi un ajutor de urgenţă în lupta împotriva covid-19.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.