Şefa extremei drepte franceze Marine le Pen a declarat miercuri că partidul său, RN, trebuie să rupă clar legăturile cu Alternativa pentru Germania (AfD), sugerând că formaţiunea germană a devenit un aliat prea toxic înaintea alegerilor europene din iunie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-un interviu radiofonic, Marine Le Pen a acuzat AfD că este lipsit de cârmă şi că se află în slujba elementelor radicale din interiorul său.

"Era urgent să se stabilească un cordon sanitar", a declarat le Pen la postul de radio Europe 1. "AfD merge din provocare în provocare", a spus ea. "Acum nu mai este timpul să ne distanţam, este timpul să facem o ruptură clară cu această mişcare", a subliniat Marine Le Pen.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Într-un interviu publicat la sfârşitul săptămânii trecute, principalul candidat al AfD la alegerile europarlamentare, Maximilian Krah, a declarat pentru ziarul italian La Repubblica că în "SS nu au fost toţi criminali".

SS sau "Schutzstaffel" a fost principala forţă paramilitară a partidului nazist al lui Adolf Hitler şi, printre numeroasele sale implicări, a jucat un rol principal în Holocaust - masacrul comis asupra a 6 milioane de evrei şi a altor grupuri vizate de nazişti.

AfD, care anul acesta a crescut vertiginos în sondaje şi a devenit al doilea cel mai popular partid din Germania înainte de alegerile locale şi europene din acest an, a scandalizat şi a provocat inclusiv deschiderea unor anchete legate de politicile sale şi de comportamentul unor figuri importante din rândurile sale.

Ruptura publică cu Rassemblement National (RN) anunţată de Le Pen ar putea pune la încercare eforturile extremei drepte de a obţine o prezenţă electorală puternică în alegerile pentru Parlamentul European şi ar putea pune mai multă presiune asupra AfD pe plan intern, după ce a început să scadă în sondajele de opinie în ultimele săptămâni.

Comentariile lui Le Pen vin la o zi după ce RN, care conduce cursa pentru alegerile europene în Franţa, a declarat că nu va mai sta alături de AfD în Parlamentul European.

AfD nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, dar postul german de televiziune ZDF a declarat miercuri dimineaţă că Maximilian Krah a părăsit echipa de conducere a AfD.

AfD s-a confruntat, de asemenea, cu proteste în stradă după ce figuri de rang înalt au participat la o reuniune în care s-a discutat despre deportarea germanilor cu origini imigrante şi după ce a fost acuzat că adăposteşte agenţi pentru Rusia şi China. Săptămâna trecută, un tribunal german a decis că serviciile de securitate internă pot continua să supravegheze AfD ca partid potenţial extremist.

AfD a respins acuzaţiile de rasism. Partidul se prezintă ca fiind ţinta unui stat paralel pe care se declară gata să-l înlăture.

Sondajele sugerează că partidele naţionaliste şi eurosceptice vor obţine un număr record de voturi în iunie. Este de aşteptat ca alegătorii să pedepsească partidele tradiţionale pentru că nu au reuşit să protejeze căminele de inflaţia ridicată, să limiteze imigraţia sau să ofere locuinţe şi asistenţă medicală adecvate.

Partidele de extremă dreapta din Parlamentul European sunt în prezent împărţite între Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR), al căror lider de facto este premierul italian Georgia Meloni, şi grupul Identitate şi Democraţie (ID), condus de RN.

CITEȘTE ȘI ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2024. Dreapta dură vrea să aibă un cuvânt mai greu de spus în Uniunea Europeană
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.