Marina greacă a intrat în alertă şi în ”pregătiri consolidate”, în urma unor recente activităţi tuce de explorare gaziferă la Marea Egee, a anunţat miercuri o sursă din corpul militar grec, relatează AFP.
”Unităţi din cadrul Marinei au fost desfăşurate începând de ieri (marţi) în sudul şi sud-estul Mării Egee”, a declarat această sursă pentru AFP.
Aceste unităţi ”sunt pregătite să răspundă oricărei activităţi”, a subliniat ofiţerul citat.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Marina a îndemnat de asemenea marinarii să ignore o interdicţie de navigaţie maritimă decretată de Turcia.
Premierul grec Kyriakos Mistotakis a organizat întâlniri separate cu liderii partidelor politice greceşti, joi şi vineri, ”cu privire la subiecte naţionale”, a anunţat biroul său de presă.
În cadrul activităţilor sale de explorare vizând hidrocarburi - în curs -, Turcia a anunţat ”în mod public” desfăşurarea navei turce Oruç Reis în estul Mării Mediterane, începând de marţi, a anunţat într-un comunicat, miercuri, Ministerul turc de Externe.
Atena a protestat în mod oficial faţă de aceste acţiuni în apropierea Insulei greceşti Kastellorizo.
”Anunţarea explorărilor turceşti într-o secţiune a platoului continental grec (...) constituie o escaladare a tensiunilor în regiune”, a denunţat marţi Ministerul grec de Externe.
”Îndemnăm Turcia să-şi înceteze imediat activităţile ilegale care ne încalcă drepturile suverane şi subminează pacea şi securitatea în regiune”, a subliniat ministerul grec.
Însă Ankara susţine că zona maritimă în care urmează să aibă loc explorările respective se află ”în întregime pe platoul continental turc aşa cum este el declarat la ONU”, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului turc de Externe, Hami Aksoy.
Aksoy contestă faptul că Insula greacă Kastellorizo ”de zece kilometri pătraţi, (situată) la doar doi kilometri de Anatolia (în Turcia) şi la 580 de kilometri de continentul grec poate genera un platou continental de 40.000 de kilometri pătraţi”, subliniază el, citat într-un comunicat.
Ţări vecine şi membre NATO, Grecia şi Turcia întreţin în mod istoric relaţii dificile.
Atena denunţă un acord turco-libian controversat, semnat anul trecut, cu privire la împărţirea spaţiului maritim între Ankara şi Guvernul de la Tripoli.
Atena consideră că acest acord vizează să crească influenţa Turciei la Marea Mediterană, unde Ankara a efectuat recent foraje exploratorii în apropiere de Cipru, provocând proteste ale ţărilor vecine - Cipru, Grecia şi Egipt.
Uniunea Europeană (UE) a denunţat aceste ”foraje ilegale” şi a ameninţat Ankara cu sancţiuni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.