Mareşalul Khalifa Haftar, celmai puternic om din estul Libiei, care se opune Guvernului de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU, cu sediul la Tripoli, a început vineri o nouă rundă de întâlniri, la Atena, într-o haltă-surpriză la aliatul său, cu două zile înaintea Conferinţei Internaţionale de Pace de la Berlin, la care Guvernul grec cere să participe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Grecia nu a încetat să-şi consolideze relaţiile cu mareşalul Haftar în urma semnării unui acord controversat privind împărţirea apelor Mării Mediterane între Turcia şi Guvernul de la Tripoli.

Libia, care dispune de cele mai importante rezerve africane de petrol, este sfâşiată de violenţe şi lupte de putere după începărtarea de la putere şi uciderea dictatorului Muammar Gaddafi, în urma unei revolte populare şi unei intervenţii conduse de Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite.

Forţele mareşalului Haftar au lansat în aprilie 2019 o ofensivă cu scopul de a cuceri Tripoli. Peste 280 de civili au fost ucişi de atunci, dar şi peste 2.000 de combatanţi, potrivit ONU. Aproximativ 146.000 de libieni au fugit din calea acestor lupte. Un armistiţiu, respectat în mare, este în vigoare de duminică.

PRESIUNILE ATENEI

Încă de la sosirea sa surpriză, joi seara, la Atena, cu un avion privat, mareşalul s-a dus la un hotel în capitala elenă unde s-a întâlnit cu ministrul grec de Externe Nikos Dendias în cadrul primei reuniuni, potrivit unor imagini difuzate de televiziuni locale.

El a fost primit vineri dimineaţa tot de către Nikos Dendias la Ministerul grec de Externe, unde cei doi au început o nouă reuniune, după ce şi-au strâns mâna în faţa presei. Haftar s-a întâlnit deja cu Dendias luna trecută în fieful său de la Benghazi, în estul Libiei.

Mareşalul urmează să fie primit la ora locală 13.00 (şi ora României) de către premierul Kyriakos Mitsotakis în biroul său de la Parlament, au anunţat surse apropiate discuţiilor.

Spre marea nemulţumire a Guvernului său, Grecia nu a fost invitată până în prezent la Conferinţa de la Berlin, în pofida unor presiuni în vederea unei participări. Această conferinţă vizează să lanseze un proces de pace în Libia, sub egida ONU.

”Grecia va continua să exercite presiuni pentru a participa” la Conferinţa de la Berlin, apreciind că are un rol de jucat în ”toate procedurile care privesc regiunea” Mediteranei, a anunţat joi un purtător de cuvânt al Guvernului grec, Stelios Petsas.

Atena se opune acordurilor încheiatela 27 noiembrie de şeful GNA Fayez al-Sarraj cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, principalul aliat al lui al-Sarraj în faţa mareşalului Haftar.

Aceste acorduri permit Turciei să-şi valorifice drepturile asupra unor zone vaste în estul Mării Mediterane.

Erdogan a anunţat joi că ţara sa urmează să înceapă ”imediat ce este posibil” să efectueze forări în zone contstate bogate în hidrocarburi.

Într-un comunicat comun, publicat în urmă cu o săptămână, Ciprul, Egiptul, Franţa şi Grecia au catalogat aceste acorduri drept ”nule şi neavenite”.

POSIBIL VETO GREC

Premierul grec Mitsotakis a avertizat joi că Grecia se va opune prin veto la Uniunea Europeană (UE) oricărui iacord de pace în Libia, în cazul în care acordurile Ankarei cu Tripoli nu sunt anulate. El a subliniat de asemenea că o excludere a Greciei de la Conferinţa de la Berlin este ”o eroare”.

Ankara susţine militar GNA-ul lui al-Sarraj şi a anunţat trimiterea de trupe în Libia pentru a-l ajuta să respingă asalturile forţelor mareşalului Haftar. Acesta beneficiază de susţinerea Emiratelor Arabe Unite (EAU) şi Egiptului, doi adversari ai Turciei.

Al-Saraj a confirmat joi, prin serviciul său de presă de la Tripoli, că va participa la Conferinţa de la Berlin.

Haftar s-a declarat pregătit, în principiu, să participe la rândul său.

Mareşalul Haftar a plecat duminică de la Moscova fără să senneze un acord privind un armistiţiu, în urma unor negocieri organizate sub egida Rusiei - care îl susţine pe Khalifa Haftar, şi Turciei - aliata taberei al-Sarraj.

Sarraj a semnat acordul armistiţiului. Haftar şi Saraj nu s-au întâlnit însă în mod direct la Moscova.

Mai multe ţări urmează să fie reprezentate la Berlin, între care Rusia, Turcia, Statele Unite, China, Italia şi Franţa.

Departamentul de Stat american a anunţat că secretarul de Stat Mike Pompeo urmează să participe la reuniune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.