Marea Britanie va acorda vize de muncă absolvenţilor celor mai bune universităţi din lume, iniţiativă care face parte din sistemul său de imigrare post-Brexit, conceput pentru a-i atrage pe ”cei mai buni şi mai străluciţi” angajaţi, relatează Reuters.
De la ieşirea din Uniunea Europeană, Marea Britanie a pus capăt priorităţii acordate cetăţenilor UE şi a introdus un sistem de imigrare bazat pe puncte, care clasifică solicitanţii de vize în funcţie de mai multe criterii, de la calificări şi competenţe lingvistice până la tipul de loc de muncă care le este oferit.
Cu toate acestea, Marea Britanie se confruntă de câţiva ani cu o piaţă a forţei de muncă strâmtorată - agravată de Brexit şi de pandemia de COVID-19 - iar companiile din sectoarele de producţie, logistică şi alimentar au îndemnat guvernul să relaxeze cerinţele pentru locurile de muncă destinate începătorilor.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În cadrul schemei anunţate luni, absolvenţii cu diplomă de licenţă sau master care au absolvit una din primele 50 de universităţi din străinătate pot aplica pentru o viză de muncă pe o perioadă de doi ani şi li se va permite să îi aducă pe membrii familiei. Absolvenţii cu doctorate pot aplica pentru o viză pe o perioadă de trei ani.
Solicitanţii care vor fi acceptaţi vor putea apoi să treacă la vize de angajare pe termen lung, a precizat Guvernul britanic.
Ministrul britanic de Finanţe Rishi Sunak a declarat că această strategie va permite Marii Britanii să se dezvolte în calitate de centru internaţional în inovare, creativitate şi antreprenoriat.
”Vrem ca afacerile de mâine să fie construite aici, astăzi – motiv pentru care fac apel la studenţi să profite de această oportunitate incredibilă de a-şi construi cariera aici”, a afirmat Sunak.
În cadrul noii scheme, solicitanţii trebuie să fi obţinut diplome cu cel mult cinci ani înainte de data aplicării.
Universităţile eligibile trebuie să facă parte din primele 50 la nivel mondial sau din cel puţin două din Clasamentul Academic al Universităţilor din Lume (Academic Ranking of World Universities), Clasamentul universităţilor la nivel mondial Times Higher Education şi clasamentul universităţilor la nivel mondial Quacquarelli Symonds.
Cea mai recentă listă de universităţi eligibile din 2021, publicată online de Guvernul Regatului Unit, cuprinde mai mult de douăzeci de universităţi din SUA, precum şi instituţii din Canada, Japonia, Germania, China, Singapore, Franţa şi Suedia.
Candidaţii trebuie să fie supuşi unui control de securitate şi infracţionalitate şi să fie capabili să vorbească, să citească, să asculte şi să scrie limba engleză la un nivel intermediar, a mai specificat Guvernul britanic.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.