Regatul Unit a suspendat unele vânzări de arme către Israel, afirmând că există un „risc clar” ca echipamentele să poată fi utilizate pentru a comite încălcări grave ale dreptului internaţional, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul de externe David Lammy a declarat că Regatul Unit va suspenda 30 din cele 350 de licenţe de export de arme către Israel. Echipamentul afectat include piese pentru avioane de luptă, elicoptere şi drone.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a postat pe X o postare în care se declară „profund descurajat” de această măsură, în timp ce ministrul de externe, Israel Katz, a declarat că aceasta trimite un „mesaj foarte problematic” către Hamas şi Iran.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Katz a adăugat că Israelul acţionează în conformitate cu dreptul internaţional. Rabinul şef a declarat că decizia guvernului de a suspenda unele licenţe de armament pentru Israel „este de necrezut”.

Rabinul şef al Regatului Unit, Rabinul Sir Ephraim Mirvis, a denunţat decizia luată de guvernul britanic de a suspenda 30 din cele aproximativ 350 de licenţe de export de arme către Israel.

Sir Ephraim Mirvis a postat un mesaj pe reţelele de socializare în această seară, afirmând că anunţul „alimentează falsitatea conform căreia Israelul încalcă dreptul internaţional umanitar”.

”Din păcate, acest anunţ va servi la încurajarea duşmanilor noştri comuni”, a spus el.

Sacha Deshmukh, director executiv al Amnesty International UK, a declarat că restricţiile sunt „prea limitate şi pline de lacune”. „Decizia de astăzi înseamnă că, în timp ce miniştrii acceptă aparent că Israelul poate comite crime de război în Gaza, [guvernul] continuă totuşi să rişte complicitatea la crime de război, apartheid - şi posibil genocid - de către forţele israeliene în Gaza”, a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.