Rusia şi-a extins atacurile asupra infrastructurii civile din Ucraina, săptămâna trecută, şi este probabil să-şi extindă în continuare raza de acţiune, a avertizat duminică Marea Britanie, în timp ce ucrainenii care se întorc pe teritoriul abandonat de forţele ruse încearcă să îşi găsească morţii, transmite Reuters.
Cinci civili au fost ucişi în atacurile ruseşti din regiunea Doneţk din ultima zi, în timp ce la Nikopol câteva zeci de clădiri înalte, conducte de gaz şi linii electrice au fost avariate de atacurile ruseşti, au declarat duminică autorităţile acestor regiuni.
Sâmbătă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că anchetatorii au descoperit noi dovezi ale torturii folosite împotriva unor soldaţi îngropaţi în apropiere de Izium, unul dintre cele peste 20 de oraşe care au fost reluate în regiunea de nord-est a Harkivului, după un avans fulger al forţelor ucrainene la începutul acestei luni.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Zelenski a spus, într-un mesaj video, că autorităţile au găsit o groapă comună care conţinea cadavrele a 17 soldaţi în Izium, dintre care unele dintre ele prezentau semne de tortură.
Locuitorii din Izium caută rude moarte într-un mormânt din pădure descoperit săptămâna trecută şi unde lucrătorii de urgenţă au început să dezgroape cadavre.
Cauzele morţii pentru cei aflaţi acolo nu au fost încă stabilite, deşi locuitorii spun că unii au murit într-un atac aerian.
Oficialii ucraineni au declarat săptămâna trecută că au găsit 440 de cadavre în pădurile de lângă Izium. Ei au spus că majoritatea morţilor erau civili şi că locul a dovedit că au fost făcute crime de război, comise de invadatorii ruşi care au ocupat zona de luni de zile.
Oleksandr Ilienkov, şeful parchetului din regiunea Harkov, a declarat vineri, pentru Reuters, la faţa locului: ”Unul dintre cadavrele (găsite) are dovezi ale unui model de legătură şi o frânghie în jurul gâtului, cu mâinile legate”, adăugând că există semne de cauze de moarte violentă pentru alte cadavre, dar acestea urmau să fie supuse examinării medico-legale.
Valeri Marcenko, primarul oraşului Izium, a declarat duminică la televiziunea de stat că ”exhumarea este în curs, mormintele sunt dezgropate şi toate rămăşiţele sunt transportate la Harkov”.
El a adăugat "lucrările vor continua încă două săptămâni, sunt multe morminte. Deocamdată nu au fost găsite altele noi, dar serviciile caută posibile morminte".
Moscova a neagat în mod regulat săvârşirea de atrocităţi în război sau atacarea deliberată a civililor.
Kremlinul nu a comentat public despre descoperirea mormintelor.
Şeful administraţiei pro-ruse care a abandonat zona la începutul acestei luni i-a acuzat pe ucraineni că au organizat atrocităţile de la Izium.
”Nu am auzit nimic despre morminte”, a declarat Vitali Gancev la televiziunea de stat Rossiya-24.
Preşedintele rus Vladimir Putin nu a răspuns acuzaţiilor, dar vineri a respins contraofensiva rapidă a Ucrainei, considerând invazia Rusiei drept un pas necesar pentru a preveni ceea ce el a spus că este un complot occidental de a destrăma Rusia.
Într-o actualizare a informaţiilor pe Twitter, Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat că Rusia a lansat câteva mii de rachete cu rază lungă de acţiune împotriva Ucrainei, de la începutul invaziei.
”Cu toate acestea, în ultimele şapte zile, Rusia şi-a sporit atacurile împotriva infrastructurii civile, chiar şi acolo unde probabil că nu percepe niciun efect imediat”, a spus ministerul pe Twitter.
Atacurile au lovit mai multe ţinte, inclusiv o reţea de electricitate şi un baraj, a adăugat acesta.
”Întrucât se confruntă cu eşecuri în prima linie, Rusia a extins probabil locaţiile pe care este pregătită să le lovească în încercarea de a submina direct moralul poporului şi guvernului ucrainean”, a spus ministerul.
Putin a spus că Moscova va răspunde mai puternic dacă trupele sale ar fi supuse unor presiuni mai mari, provocând îngrijorarea că ar putea la un moment dat să folosească mijloace neconvenţionale, cum ar fi arme nucleare sau chimice mici.
Preşedintele american Joe Biden, întrebat ce i-ar spune lui Putin dacă se gândeşte să folosească astfel de arme, a răspuns: ”Nu. Nu. Nu. "Don't. Don't. Don't. Ar schimba faţa războiului ca nimic altceva după Al Doilea Război Mondial"
El a făcut acest comentariu într-un interviu acordat emisunii ”60 Minutes” de la CBS.
Unii analişti militari au spus că Rusia ar putea organiza şi un incident nuclear la centrala nucleară Zaporijie, cea mai mare din Europa, deţinută de Rusia.
Rusia şi Ucraina au dat vina una pe alta pentru bombardamentele din jurul centralei care au deteriorat clădirile şi au întrerupt liniile electrice necesare pentru a o menţine răcită şi în siguranţă.
Una dintre cele patru linii electrice principale ale centralei a fost reparată şi alimentează din nou centrala cu electricitate din reţeaua ucraineană, a anunţat sâmbătă agenţia de supraveghere nucleară a Naţiunilor Unite.
Ucraina a lansat, de asemenea, o ofensivă majoră pentru recucerirea teritoriului din sud, unde speră să prindă în capcană mii de trupe ruseşti, separate de aprovizionare pe malul de vest al râului Nipro şi să recucerească Hersonul. Herson este singurul oraş mare ucrainean pe care Rusia l-a capturat intact de la începutul războiului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.