Regatul Unit nu va participa la alegerile europene din mai, întrucât va părăsi Uniunea Europeană la 29 martie, a declarat marţi secretarul de stat însărcinat cu Brexitul Martin Callanan, răspunzându-i astfel preşedintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, relatează Reuters.
Preşedintele CE a declarat luni că nu poate să excludă ipoteza unei participări a britanicilor în alegerile europene, în cazul unei amânări a Brexitului, în pofida faptului că acest lucru ar fi ”o ironie a istoriei”.
”Premierul (Theresa May) a fost foarte clar cu privire la faptul că intenţionăm să plecăm pe 29 martie - este ceea ce spune Articolul 50 (al Tratatului de la Lisabona) şi ceea ce spune legislaţia noastră internă”, le-a declarat marţi, la Bruxelles, unor jurnalişti, Martin Callanan.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
UK #Brexit minister @MartinCallanan says renewed talks on Wednesday are to try and bring about a deal with the EU. pic.twitter.com/3ctjaVIKBF
— Georg von Harrach (@yourmeps) February 19, 2019
Martin Callanan lucrează în cadrul Ministerului Brexitului, condus de Stephen Barclay.
JUNCKER: NIMENI NU SE OPUNE UNEI AMÂNĂRI A BREXITULUI
Ministrul britanic al Brexitului Stephen Barclay a declarat luni, la Bruxelles, cu 39 de zile înaintea date Brexitului, că a avut o întâlnire ”pozitivă” cu negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier.
Cei doi au convenit să se revadă la mijlocul săptămânii, a adăugat ministrul, care a fost însoţit de Geoffrey Cox, consilierul juridic al Guvernului britanic, care şi-a expus analiza juridică cu privire la căile de ieşire din impasul ”plasei de securitate” ("backstop") irlaneze.
Asupra acestui dispozitiv - prevăzut ca ultim recurs în vederea evitării reimpunerii unei frontiere fizice pe insulă - se concentrează criticile "Brexiters" în Camera Comunelor, blocând întreaga ratificare a acordului retragerii de 584 de pagini dificil negociate.
La rândul său, preşedintele Comisiei Jean-Claude Juncker subliniază, într-un interviu acordat cotidianului german Stuttgarter Zeitung, că dacă Guvernul britanic ar cere o prelungire a negocierilor Brexitului nimeni în Europa nu se va opune.
Ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană este prevăzută pentru moment la 29 martie. Însă Londra are posibilitatea să ceară o amânare a negocierilor lansate prin invocarea Articolului 50.
Iar în faţa incapacităţii lui May de a obţine o majoritate în Camera Comunelor asupra acordului retragerii pe care l-a negociat timp de 17 luni cucu Bruxellesul şi pe care Cei 27 l-au semnat în noiembrie, ideea amânării divorţului pare, în opinia multor lideri europeni, singura cale de a evita ”saltul în gol” pe care l-a antrena o ieşire fără acord (”no deal”).
”DEZNODĂMÂNT NEBUNESC”
În Marea Britanie, unde numărul doi în Guvern a recunoscut că ar fi dificil să se ”redeschidă” acordul retragerii, cotidianul The Guardian a dezvăluit luni că patru miniştri au somat-o pe Theresa May să înceteze să mai agite ameninţarea unui Brexit fără acord pentru a negocia.
Miniştii Pensiilor Amber Rudd, Justiţiei David Gauke şi doi colegi ai lor au transmis acest mesaj într-o întâlnire care a avut loc luni, la cererea lor, cu May, potrivit cotidianului britanic.
Ei i-au spus că dacă acest "no deal" a fost în trecut o tactică de negociere pertinentă, numărul anunţurilor alarmante lansate în ultimele săptămâni de mediul de afaceri arată că în prezent a venit vremea excluderii ei categorice, scrie ziarul.
În pofida înfrângerilor pe care le-a suferit joi în Camra Comunelor, unde nu a obţinut susţinerea majorităţii faţă de strategia sa, Theresa May - care urmeează să întâlnească în cursul săptămânii, cel mai probabil miercuri, cu Juncker - afirmă că vrea să persevereze în voinţa de a obţine o redeschidere a acordului retragerii. Europenii resping, însă, acest lucru.
La aproape trei ani de la referendului din iunie 2016 prin care alegătorii britanici s-au pronunţat cu aproape 52% din voturi în favoarea ieşirii din UE, un divorţ fără acord ar fi ”un deznodământ nebunesc”, a reafirmat luni, la Bruxelles, ministrul irlandez de Externe Simon Coveney, a cărui ţară se află în prima linie a Brexitului.
”Avem mai puţin de 40 de zile ca Regatul Unit să părăsească în mod oficial UE şi nu ştim în continuare de ce are nevoie cu adevărat Guvernul britanic pentru a obţine ratificarea acestui acord (de către deputaţii din camera Comunelor)”, a subliniat el.
”ATÂTEA TERMENE AU FOST DEJA ABNDONATE”
Amânarea datei divorţului, prevăzută în tratate, permite să se câştige timp.
”Orice decizie vizând să ceară mai mult timp ţine de Regatul Unit. În cazul în care o asemenea cerere ar fi formulată, nimeni în Europa nu i se va opune. Dacă mă întrebaţi cât timp ar putea fi amânată această retragere, nu am în minte vreun calendar”, a declarat Juncker pentru Stuttgarter Zeitung.
Organizarea alegerilor europene, în perioada 23-26 mai, şi prima sesiune a Parlamentului European (PE) la 2 iulie, urmată de alegerea preşedintelui CE stabilesc, însă, o ”limită naturală” a unei asemenea amânări undeva în iunie.
Juncker apreciază însă că nu poate fi exclusă o amânare după acest termen, în pofida complicaţiilor pe care le-ar antrena - începând cu problema organizării alegerilor europene în Regatul Unit.
”În privinţa Brexitului atâtea termene au fost deja abandonate. Însă îmi este greu să-mi imaginez că alegătorii britanici pot să participe din nou la alegeri europene. În ochii mei ar fi o ironie a istoriei. Cu toate acestea eu nu pot să o exclud”, a declarat preşedintele Comisiei.
”Când vine vorba de Brexit este ca şi cum ai compărea în tribunale sau ai naviga în larg: ne aflăm în mâinile lui Dumnezeu. Şi nu putem nici măcar să ştim complet sigur în ce moment va lua Dumnezeu lucrurile în mâini”, a adăugat Juncker.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...